У мору освежавајућих летњих коктела, џин тоник је увек фаворит број један.
Да ли сте се икада запитали како је настало ваше омиљено пиће?
По дефиницији, џин је алкохолни ликер произведен дестилацијом зрна бобица клеке и од кукуруза и других житарица.
Ове бобице су познате и као смрча и бор, а многи нутриционисти су их уврстили на листу суперхрана.
Лековитост ове биљке позната је од давнина, па можемо закључити да је џин лек народне медицине. Бобице које праве џин помажу код отока, астме, кашља, вирусних инфекција, штите пробавни систем, подстичу знојење и чисте крв и јетру.
Други део овог популарног коктела, односно тоника, је газирано пиће горког укуса које је обогаћено кинином. Спада у течности највеће горчине, а кроз историју се користио за лечење маларије.
Његова „тоник“ (медицинска) својства била су веома популарна код британских војника.
Првобитно је настао као лек састављен од газиране воде и кининског праха, а историјски записи говоре да су Британци у Индији конзумирали 700 тона кининске коре годишње.
Винстон Черчил је једном рекао да су џин и тоник спасили више живота Енглеза него сви лекари заједно.
Британски војници нису били одушевљени укусом популарног пића, па су почели да додају популарна жестока пића – џин.
У то време нису били свесни да ће патентирати једно од најпознатијих пића на свету: наш омиљени џин тоник.
Napitak za početak dana: Dodajte vodi dve namirnice i povećajte hranljive vrednosti
Преузмите андроид апликацију.