Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате да људи који једу више протеина за доручак имају здравије срце! Зато једите протеине за доручак!

Многе традиционалне опције за доручак као што су тост, житарице и разна пецива садрже много угљених хидрата и мало протеина.
Фото: Pexels/Jenna Hamra

Међутим, ако желите да смршате, препоручљиво је јести више протеина за доручак. Природно је да једете такву храну, поготово зато што вам угљени хидрати дају енергију.

Међутим, угљени хидрати се брзо варе, остављајући вас гладним врло брзо након што их поједете. С друге стране, додавање протеина вашем доручку има различите предности, укључујући повећану ситост и задовољство, а протеини су добри за опште здравље.

Протеини граде већину наших ћелија, органа и мишића. Количина протеина коју уносимо се стално мења, тако да је најбоље да распоредите количину протеина коју уносите током дана како бисте задовољили потребе вашег тела.

Иако вам угљени хидрати дају брже повећање енергије, протеини вам дају дужи осећај ситости.

Храна богата протеинима се дуже вари, што значи да ћемо се дуже осећати сити и задовољнији него да смо само појели воће за доручак.

Такође, студије су показале да конзумирање протеина за доручак помаже у регулисању шећера у крви, а смањењем скокова шећера у крви након оброка може смањити ризик од развоја кардиоваскуларних болести.

Људи који једу више протеина за доручак имају здравије срце.

Неке протеинске намирнице обезбеђују здраве незасићене масти, подстичући здрав ниво холестерола, тако да је важно пажљиво одабрати протеинску храну. Протеини које конзумирате током доручка и током дана спречавају губитак мишића.

Грчки јогурт

Укључивање порције грчког јогурта уз доручак је сигуран начин да у своју исхрану укључите велику дозу задовољавајућег протеина. Порција од 200 грама обичног грчког јогурта додаје двадесет грама протеина вашем доручку. Грчки јогурт такође обезбеђује пробиотике. Пробиотици подржавају здраву цревну микробиоту, потенцијално јачају имунитет и смањују системске упале и ризик од хроничних болести.

Јаја

Јаја су потпуни извор протеина, састоје се од свих девет есенцијалних аминокиселина које ваше тело не може да произведе само. Једно јаје садржи шест грама протеина, а поред тога, јаја су разноврсна и релативно исплатива за додавање више протеина у исхрану.

Тофу

Тофу можда није прва ствар која вам падне на памет када помислите на доручак, али је свестран састојак који се лако може додати у било који рецепт. Пола шоље (око 126 грама) тофуа садржи 22 грама протеина и мање од два грама засићених масти. То је опција са високим садржајем протеина за почетак дана. Поред тога, добијате незасићене масти које подржавају здравље вашег срца и биљне пробиотике за здравље црева.

Лосос

Лосос је добар извор протеина и садржи 17 грама по порцији од 85 грама. Такође је богат омега 3 масним киселинама, витамином Д и другим хранљивим састојцима који подржавају опште здравље. Омега 3 може побољшати здравље срца тако што смањује упале, холестерол и чини крвне судове еластичнијим.

Протеински шејкови

Већина дијететичара препоручује свакодневну храну, али протеински шејкови су добра опција ако немате времена ујутро. Ако већину својих протеина добијате директно кроз исхрану, употреба протеинских суплемената за додатно повећање енергије је у реду. Већина протеинских шејкова садржи 20 до 30 грама протеина по порцији.

Ovi orašasti plodovi vam mogu pomoći da smršate!

Преузмите андроид апликацију.