Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли “знамо” како се правилно једе чоколада?

У једној од студија стручњаци су открили да можда током читавог живота једемо чоколаду на погрешан начин. У анкети у којој је учествовало 78 испитаника, то је и потврђено.
Фото: Pexels/Nadin Sh

Једна од омиљених посластица свих узраста, млечна, црна, бела, комбинована, је чоколада. Како је наведено у студији већина анкетираних навела је да чоколаду ставља пре употребе у фрижидер. То је потпуно погрешно, јер је оптимална температура на којој се чува ова посластица 18 степени Целзијусових. На тој температури она даје свој прави и пуни укус.

Коцкице се топе у устима

Препорука стручњака је да се узима по коцкица чоколаде која се топи у устима, никако је не треба жвакати. Када се чоколада отапа постепено у устима тада сви рецептори укуса могу да препознају ноту бутера и правог укуса чоколаде.

Препорука је да се конзумира у јутарњим сатима, између 9 и 11 сати.

– Чоколада је посластица комплексног укуса. Ако је једемо у јутарњим и преподневним сатима, она чак може да буде и грицкалица које нам помаже да наставимо да радимо са пуно енергије. Тиме “скраћујемо глад до ручка”, истакла је Натали Алибранди, вођа тима научника који се баве храном и пићем са седиштем у Лондону и Холандији.

Препорука стручњака је да се чоколада узима у малим количинама како би се избегло стимулисање рецептора. Корисно је комбиновати је и са другим намирницама. Рецимо, млечна или бела чоколада лепо се комбинује са горким намирницама.

Студија која је објављена у часопису “The Journal of Nutrition”, сугерише да конзумирање чоколаде може да помогне у смањењу нивоа холестерола.

Побољшава когнитивну функцију

Научници са Харварда истакли су да испијање две шољице топле чоколаде током дана може да одржи наш мозак здравијим и да код старих људи побољша памћење. Она стимулише проток крви у појединим деловима мозга.

Da li znate šta snižava stres?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке