Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли увек треба да перете зелену салату?

Ако, као и већина људи, често журите да завршите и послужите ручак, можда сте помислили да је прање зелене салате корак у припреми који се може прескочити, али стручњаци то уопште не саветују.
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Као што знамо, лиснато поврће долази из земље и не може баш да буде чисто, а на зеленој салати могу да живе разне бактерије, па ју је најбоље опрати непосредно пре јела, како би се испрала сва прљавштина.

Постоје разне врсте загађивача, од пестицида до песка, прљавштине и блата. Поред тога, зелена салата која се узгаја у пољу често има више земље него сорте које се узгајају у фабрици. Други разлог за прање зелене салате, кажу стручњаци, су пољопривредне хемикалије које могу бити веома опасне, поготово што су невидљиве и без мириса и укуса.

Зато је, истичу, паметно увек опрати зелену салату, чак и ако сте је купили упаковану и наводно опрану.

Како опрати зелену салату?

Пре прања покидајте или исеците листове јер је средина главице зелене салате најпогоднија за сакупљање загађивача. Препоручује се да прво оперете руке сапуном и топлом водом како бисте смањили ризик од ширења бактерија са руку на поврће.

Када сте је исцепкали напуните две велике посуде хладном водом из чесме. Потпуно потопите исечене или исцепане листове зелене салате у прву чинију воде и снажно промешајте прстима.

Уклоните салату из воде и пустите да се оцеди пре него што је пребаците у другу посуду и поновите процес.

Опипајте дно посуде да видите да ли има песка. Ако постоји, поновите поступак док посуда не буде чиста. Влажна салата разблажује прелив, па је треба добро осушити, најбоље у сушари за салату, а ако је немате, ставите салату у пешкир или чисту крпу и осушите.

Namirnice koje dižu iz mrtvih

 

Преузмите андроид апликацију.