Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли увек додајете со у храну?Ево зашто је то лоше

Људи који додају со у храну суочавају се са повећаним ризиком од ране смрти, показало је ново истраживање.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Студија на више од 500.000 људи закључила је да они који увек додају со у храну имају 28% веће шансе за прерану смрт у поређењу са људима који то ретко или никада не чине. Типично, три од сваких 100 људи старости од 40 до 69 година рано умиру у општој популацији. Али истраживање открило је да би једна додатна особа на сваких 100 могла прерано да умре од последица додавања соли.

Мушкарци од 50 година могли би да изгубе око 2,28 година живота ако конзумирају додатну сол, показало је истраживање. Женама истог узраста очекивани животни век би могао да се скрати за око годину и по дана.

Током деветогодишњег праћења након прикупљања података у периоду од 2006. до 2010. године, забележено је скоро 18.500 превремених смрти (млађих од 75 година).

У западној исхрани, додата кухињска со чини 6%-20% укупног уноса соли и пружа јединствен начин да се процени повезаност између уобичајеног уноса натријума и ризика од смрти. Чак и „скромно смањење“ уноса натријума може резултирати „значајним здравственим предностима“.

Истраживање је узело у обзир факторе који би могли да утичу на резултате укључујући старост, пол, расу, депривацију, индекс телесне масе (БМИ), пушење, унос алкохола, физичку активност и исхрану, заједно са здравственим стањима попут дијабетеса, рака и болести срца.

Ризици од ране смрти повезани са додавањем соли били су незнатно смањени код људи који су јели више воћа и поврћа – али разлика није била „значајна“.

Пошто је наша студија прва која је пријавила везу између уноса соли у исхрани и морталитета, потребна су даља истраживања како би се потврдили налази пре него што дају препоруке.

Koliko kofeina ima u šoljici kafe?

Преузмите андроид апликацију.