Кулинарски стручњаци тврде да прање пиринча смањује количину скроба који долази из зрна пиринча, што се може закључити по мутној води након прања пиринча.
У кулинарским круговима се заговара прање пиринча за јела код којих је потребно посебно зрно. Међутим, за друга јела као што су рижото, паеља и сутлијаш (где вам је потребан лепљиви, кремасти ефекат) прање се избегава.
Традиционално, пиринач је испран да би се опрала прашина, инсекти, камење и комади љуске.
У новије време, када је приметна све већа употреба пластике, откривено је да се микропластика налази у неким врстама хране, укључујући и пиринач.
Показало се да се процесом прања испере до 20% пластике из некуваног пиринча.
Такође је познато да пиринач садржи арсен, а показало се да прање уклања око 90% био-доступног арсена, али се испирају и хранљиви састојци важни за наше здравље, укључујући бакар, гвожђе, цинк и ванадијум.
Ниво арсена у пиринчу варира у зависности од тога где се узгаја, сорте пиринча и начина на који се кува. Најбољи савет је да претходно оперете пиринач и пазите да једете разне житарице.
Konzumiranjem ovih namirnica možete učiniti kosu jačom i gušćom
Преузмите андроид апликацију.