Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли треба комбиновати парадајз и краставац у салати?

Може ли ико да замисли лето без салате у којој су главне звезде парадајз и краставац? Наравно да је то неко друго годишње доба и неки други географски простор.
Фото: Pexels/Chan Walrus

Краставац, парадајз, со и мало биљног уља, зачини по укусу – једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.

Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.- Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помешају у једној салати могу делимично неутралисати.

Верује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. А то може изазвати надимање, надимање и иритацију дигестивног тракта – објашњава нутриционисткиња.

Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамине.

Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осетљивим цревима ова салата може изазвати дијареју.

И још нешто! Краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав. Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

Преузмите андроид апликацију.