Лук је неопходан у кувању. Од супа и чорба до домаћих сосева, као и у салатама и сендвичима, лук је често незаобилазан састојак разних јела. Из тог разлога, и зато што лук може остати свеж месецима, добро је знати неке тајне у кухињи.
Ово су најбољи начини за чување лука:
Чувати на хладном и сувом месту
Идеална температура за складиштење лука је око 8 до 10 степени. Најбоље је да га чувате на хладном и сувом месту као што је подрум, остава или чак гаража. Иако се могу чувати целе у фрижидеру, кувари примећују да то доводи до претварања скроба у шећер, што може довести до меког или кашастог лука.
Смањите влажност
Лук треба уклонити из пластичних кеса пре складиштења и држати даље од производа који ослобађају влагу, као што је кромпир.
Ако оставите цео лук у врећици за намирнице без циркулације ваздуха, то ће смањити рок трајања задржавањем влаге и подстицањем раста микроба попут буђи.
Висок ниво влаге такође може довести до ницања лука.
Ако је кеса у којој сте купили или чували лук из продавнице херметички затворена, пребаците га у мрежасту кесу или контејнер који омогућава циркулацију ваздуха.
Преузмите андроид апликацију.