Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су сауне здраве?

Сауне су познате по томе да опуштају и ослобађају стреса. Топлота и влага ослобађају тензију из мишића и умирују ум. Ипак, постоји још много бенефита сауна, као што су опоравак тела код физички активних особа, ублажавање несанице, уклањање бола…
Фото: Pexels/Pixabay

Иако сауне нису за свакога (не препоручује се онима који пате од повишеног крвног притиска, срчаних обољења као ни трудницама), много је разлога зашто би било добро да оне постану део ваше велнес рутине.

Да ли су сауне здраве?

Опоравак мишића

Боравак у сауни може да ублажи упалу мишића, те оне представљају идеалан опоравак након вежбања, као и припрему за наредни тренинг. Током вежбања, наиме, долази до микро повреда у мишићима које утичу на њихово јачање. Сауне помажу да те повреде брже зацеле, јер топлота побољшава циркулацију.

Уклањају бол у доњем делу леђа

Топлота продире у мишиће и лигаменте доњег дела леђа и шири крвне судове. То резултира бољом циркулацијом и опуштањем напетости у мишићима.

Опуштање

Топлота и изостанак различитих дистракција у саунама ублажавају анксиозност и умирују и ум и тело. Истраживања су показала да боравак у сауни од само 10 до 15 минута уклања стрес и доприноси општем благостању.

Да ли су сауне здраве за метаболизам?

Боравак у сауни помаже да брже сагоревамо калорије. Тело покушава да се расхлади те тиме време проведено у сауни делује на организам као кардио тренинг. Ипак, ово не значи да треба да прескачемо тренинге.

Боља циркулација

Сауне поправљају проток крви кроз тело, а то умањује бол код артритиса и утиче на већи опсег покрета (мобилност). Уз то, повећан ниво кисеоника у телу утиче на бржи опоравак, а ублажава отоке и бол.

Да ли су сауне здраве за лимфни систем?

Повећање телесне температуре и знојење утиче на избацивање токсина и патогена који се крију у лимфи. Самим тим, сауне утичу на побољшање лимфног система, али и на рад јетре.

„Who See“ 24. septembra na Sajmu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке