Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су мирисне свеће штетне: Стручњак упозорава ко посебно треба да их избегава

Према речима наше саговорнице, свеће емитују загађеност чак и када нису запаљење.
Фото: Pexels/Roman Odintsov

Мирисне свеће су незаобилазни детаљ када је реч о декорисању просторија куће, јер оне простор чиније топлијим и пријатнијим. Оне су посебно популарне у току зиме и новогодишњих празника, јер доприносе утиску празничне идиле.

Међутим, ретко ко од нас, док мирисна свећа гори, размишља о њеном штетном утицају. Да ли су мирисне свеће штетне, како да знамо коју би требало да купимо, шта све садрже и која је најбоља замена за њих – питања су која се постављају.

На ову тему смо разговарали са хемијским технологом Снежаном Илић, која је објаснила колико су заправо мирисе свеће опасне по здравље.

– Најлакши начин да се особа изложи токсичности је путем загађеног ваздуха и заправо је квалитет ваздуха тај који највише утиче на наше здравље – започиње причу хемијски технолог Снежана Илић.

Како каже, мирисне свеће су извор загађеног ваздуха у затвореном простору јер садржи парафене, бензол и друге токсичне материје.

– Важно је да жене избегавају да пале мирисне свеће у току трудноће, као и у току дететове прве године живота. Ово је посебно важно јер је изложеност загађењу ваздуха у домаћинству у раном периоду дететовог живота повезана са лошијим путањама раста одојчади међу децом у оралној фази – објашњава она.

Према њеним речима, свеће емитују загађеност чак и када нису запаљење.

– Свеће задрже токсичне мирисне хемикалије које ослобађају алергене, канцерогене честице, ендокрине дисрупторе, односно честице које негативно утичу на рад ендокриног система. Свеће су углавном нерегулисани производи, осим са аспекта стакленог паковања које се захтева као потреба и мера заштите од пожара – наглашава Илић.

Хемијски техничар истиче да, иако су свеће означене као производи који се добијају од соје и кокоса, у њима се налазе и масти и восак из нафте.

– Уколико волите да ваш дом мирише, покушајте са кувањем биљки, воћа попут лимуна, поморанџи и зачина или бирајте свеће од пчељињег воска. Све је боље од паљења свећа које немају јасно назначен хемијски састав. Заштите своје дисајне путове и одредите приоритете, јер је респираторно здравље заиста веома важно – закључује хемијски технолог Снежана Илић.

Stručnjaci objašnjavaju gde grešimo i da li je jutarnje tuširanje dobro za kožu

Преузмите андроид апликацију.