Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су јутарњи људи срећнији и паметнији од људи ноћних птица?

Сваки организам свој врхунац достиже у одређеном делу дана, креативност је најбоље изражена када ум има слободан пут да лута.
Фото: Pexels/Cottonbro

У јавности се често чује да је неко јутарња особа, што значи да је раноранилац и најпријатније се осећа на почетку дана. Насупрот њима су тзв. ноћне птице, чији капацитети достижу пик увече и у то време су најпродуктивнији. Ове особе гледају да лежу и буде се касније, ако немају никакве обавезе ујутру.

Како на ова два типа људи гледа психологија и шта ритам спавања једне и друге групе људи говори о њима?

На ову тему урађено је доста студија, а ово су најважнија сазнања до којих су оне дошле.

Ноћни људи су у просеку паметнији од јутарњих људи

Према студији Робертса и Килонена из 1999, ноћни људи су интелигентнији и имају бржу способност обраде информација и боље памћење.

Друга студија (Бегли, 2022) открила је да су људи и ујутро и увече продуктивни када се пробуде у складу са својим ритмом спавања (дакле јутарњи људи раније, а ноћни касније), али продуктивност јутарњих људи значајно опада након 10,5 сати будности, док код ноћних људи она остаје стабилна до касних сати.

Јутарњи људи су у просеку срећнији од ноћних људи
Фото: Pexels/Joseph Redfield

Истраживања су показала да су људи који се пробуде рано ујутру задовољнији својим животом од оних којима друго треба да изађу из кревета (Рандлер, 2007).

Томе умногоме доприноси и чињеница да такви људи добијају бољу подршку из окружења, јер се боље интегришу у друштво које је најактивније дању.

На радном месту јутарњи људи су продуктивни од самог почетка и лако подносе стандардно радно време, због чега имају већу шансу да напредују на послу у односу на „ноћне птице“.

Ноћни људи су у просеку креативнији од јутарњих људи
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

И ноћни и јутарњи људи доживљавају налет креативности у току дана, али студије показују да су они интензивнији код ноћних људи.

Разлог за то би могао бити тај што људи ујутро живе у нормалној друштвеној рутини, док су ноћни људи морали да науче да буду креативни у раној младости како би се прилагодили свом другачијем ритму и начину живота.

На пример, једна студија (Ванг и Черн, 2008) показала је да се више од половине тајванских студената уметности осећа креативније после 22 сата. Креативност је најбоље изражена када ум има слободан пут да лута, а ноћни људи то могу искористити у мирној вечерњој атмосфери без галаме и одвраћања пажње.

Kakav je to život bez duhovnosti?

Преузмите андроид апликацију.