Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су ћевапи тихи убица за наше здравље?

Ћевапи су неизоставни део балканске културе и гастрономије, али њихова сочност и укус крију нутритивну страну коју многи људи превиђају.
Фото: Pixabay/ thoha

Доносимо вам детаљну анализу шта се дешава са вашим телом након што поједете порцију свог омиљеног јела са роштиља и како га конзумирати без гриже савести.

Ћевапи, сочне ролнице од меса обожаване широм региона, представљају калоријску бомбу чији се састав разликује у зависности од рецепта и начина припреме, али основне нутритивне чињенице остају исте.

Порција од само 100 грама може да садржи између 250 и 350 калорија, што их чини енергетски веома богатом храном. Главни извор калорија су масти и протеини, док је удео угљених хидрата традиционално занемарљив, осим ако се у смесу не додају пунила попут презли.

Иако су богат извор протеина, са просеком од 15 до 20 грама на 100 грама, што је кључно за раст и поправку мишића, оно што је забрињавајуће је висок садржај масти, који се креће од 15 до чак 25 грама.

Највећи здравствени ризик лежи у врсти масти коју ћевапи садрже. Доминирају засићене масне киселине, које директно повећавају ниво лошег (ЛДЛ) холестерола у крви, чиме се повећава ризик од кардиоваскуларних болести попут срчаног и можданог удара.

Мања порција од четири ћевапа (око 80 грама) може садржати до 8 грама засићених масти, што је чак 40% препорученог дневног уноса. Већа порција, каква се често служи у ресторанима, може готово у потпуности испунити или чак премашити дневну границу уноса засићених масти и холестерола, што редовну конзумацију чини опасном навиком за здравље срца и крвних судова.

Највећи здравствени ризик лежи у врсти масти коју ћевапи садрже.

Доминирају засићене масне киселине, које директно повећавају ниво лошег (ЛДЛ) холестерола у крви, чиме се повећава ризик од кардиоваскуларних болести попут срчаног и можданог удара.

Количина натријума, односно соли, је подједнако алармантна. Због зачина и конзерванса, ћевапи су изузетно слано јело. Прекомерни унос натријума доводи до задржавања воде у телу, што повећава крвни притисак и врши огромно оптерећење на срце, бубреге и циркулаторни систем.

Поред масти и соли, опасност лежи у начину припреме. Роштиљање на високим температурама доводи до стварања потенцијално канцерогених једињења – хетероцикличних амина (HCA) и полицикличних ароматичних угљоводоника (PAH).

Ова једињења настају када маст из меса капље на извор топлоте и ствара дим који се затим таложи на месу. Иако овај процес даје карактеристичан укус роштиља, HCA и PAH једињења су повезана са повећаним ризиком од развоја рака желуца, дебелог црева и дојке.

Када умереност постаје кључ преживљавања?

Питање „колико је превише“ зависи од целокупне исхране, начина живота и здравља појединца. Међутим, стручњаци се слажу да конзумирање ћевапа више од једном недељно, посебно у великим порцијама и уз нездраве прилоге попут помфрита и белог хлеба, представља значајан ризик.

Опасност није само у једном оброку, већ у кумулативном ефекту. Тело складишти вишак калорија и масти из ћевапа у масне ћелије, што доводи до повећања телесне тежине и накупљања висцералне масти око унутрашњих органа, што је директно повезано са дијабетесом типа 2 и метаболичким синдромом. За људе који већ имају висок холестерол, хипертензију или прекомерну телесну тежину, чак и повремена конзумација може бити штетна.

Како смањити ризик и уживати у укусу?

Љубитељи ћевапа не морају да их се потпуно одрекну, већ да прилагоде начин њихове припреме и конзумирања. Најбољи избор је да их припремите код куће, где можете контролисати састојке. Користите немасне комаде меса као што је чиста говедина или мешавина са пилетином или ћуретином.

Смањите количину соли и уместо тога користите више зачинског биља као што су бели лук, црни лук и паприка. Приликом печења на роштиљу избегавајте високе температуре и загоревање меса и чешће га окрећите.

Здравије алтернативе укључују печење у рерни на решетки, што омогућава да се вишак масноће оцеди, или коришћење фритезе на врућ ваздух. Служите их са доста свеже салате или грилованог поврћа уместо висококалоричних прилога. Кључ је умереност – третирајте ћевапе као повремену посластицу, а не као основу ваше исхране.

Зашто треба избегавати комбиновање парадајза и краставаца у салати

Преузмите андроид апликацију.