Почетна > Србија
Живот и стил Србија

Да ли сте спремни за зимску вожњу?

Возачи би увек требало да ураде и провере одређене ствари пре него што крену на пут. Иако то звучи као превелико оптерећење, дефинитивно није, јер у безбедност апсолутно вреди уложити мало времена. Након провере гума, течности и кочница, пожељно је имати и „муст хаве“ листу практичних ствари како би вожња била лагодна и без додатног стреса.
Фото: Уступљена фотографија

Десет ствари које сваки возач треба да има у свом аутомобилу током зимских месеци

1. Зимска опрема

Пре свега, зимска опрема је обавезна за сва возила у нашој земљи у периоду од 1. новембра до 1. априла. Због временских услова, који некада умеју да изненаде, возила у том периоду морају бити опремљена са све четири зимске гуме, с минималном дубином шаре од 4 мм. Уколико имате летње гуме, знајте да оне са првим падом температуре, изненадним снегом или поледицом, губе своја својства, јер лоше приањају на пут. Тиме не само да ризикујете да платите казну, већ доводите у питање и много више – безбедност на путу, што води нежељеним ситуацијама, које могу бити вишеструко скупље.

2. Резервни точак

Законска је обавеза да свако возило буде опремљено резервним точком. Уверите се да имате употребљиву резервну гуму, дизалицу и други алат који је потребан за њу, као и функционални комплет за надувавање. Резервне гуме трају око пет до шест година, јер гума с временом пуца и хаба се без обзира на употребу. Имајте то на уму!

3. Прибор за прву помоћ

Ово није корисно само ако сте укључени у мању саобраћајну несрећу, већ и ако вам је потребан медицински материјал када сте напољу, попут фластера, газе и средстава за дезинфекцију. Препоручујемо да у комплету имате лекове против болова и за скидање температуре, а додајте и антихистаминике ако патите од алергија. Имајте на уму да лекови и други медицински материјал имају рок трајања, па проверавајте свој комплет најмање једном годишње како бисте били сигурни да су све залихе исправне.

4. Акумулатор

Акумулатор је током зимске сезоне такође под значајним оптерећењем. Изложеност ниским температурама, коришћење светала, брисача и грејача, разлози су што је потребно проверити на време стање акумулатора, те га евентуално допунити.

5. Течност за прање стакла

Поред употребе обавезне зимске опреме, савет возачима је и да течност за прање стакла коју користе лети замене зимском, која се у случају ниских температура неће ледити. Антифриз зими има важну улогу, јер поред тога што штити од залеђивања течности, штити ваш аутомобиле и од корозије. Од прибора за пут, предлажемо вам да на дужа путовања не крећете без ланаца, метлице и гребалице за отклањање леда, без рукавица и батеријске лампе.

6. Флаширана вода

Не само да је корисна у врелим летњим данима за одржавање хидратације, већ се може употребити у хитним случајевима за чишћење рана или за допуну уређаја за прање ветробранског стакла. Требало би да се уверите да у аутомобилу увек постоји неотворена боца и да се она мења прилично редовно како бисте били сигурни да је вода свежа.

7. Пуњач за телефон

Данас се сви у великој мери ослањамо на мобилне телефоне, не само да бисмо позвали неког у хитним случајевима. Могу се користити као навигација до жељеног одредишта, да потражите оближње хотеле, ресторане, излетишта, за забаву… Многи возачи додају носач за телефон како би могли да буду у току са нотификацијама на телефону, а да то не омета њихову вожњу.

8. Каблови за стартовање

Ово је корисна ствар коју треба држати у аутомобилу у случају да се испразни акумулатор. Возила се често испразне ако се не користе дуже време или током јако ниских температура, а најчешће када светла остану укључена преко ноћи. Ако се акумулатор вашег возила испразни, није увек поуздано или чак вероватно да се можете ослонити само на помоћ љубазног пролазника.

9. Троугао упозорења и флуоресцентни прслук/јакна

Иако сви желимо да ове предмете не користимо на путу, свесни смо да се кварови и саобраћајне несреће могу догодити свакоме, због чега је важно бити спреман. У тим ситуацијама треба обавестите друге возаче да је део пута блокиран како бисте избегли друге незгоде.

10. Неопходна документација

Увек треба да држите документ (или копију) са свим детаљима и подацима о регистрацији у возилу. Возачка и саобраћајна дозвола се, наравно, подразумевају. Како је ваше возило током зимског периода изложено бројним ризицима, најсигурнији начин да заштитите себе и остале учеснике у саобраћају, али и ваше возило од евентуалне незгоде, јесте поседовање полисе ауто-каско осигурања. Више информација о овој врсти осигурања можете сазнати и на број телефона 0800 386 286. Крените безбрижно у зимску вожњу!

Do četvrtka radovi na putu Lajkovac-Ub, zatvorena vozna traka

Преузмите андроид апликацију.