Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте сноб? Шта је снобизам и како се препознаје?

У нашем језику се за ову особу каже да је покондирена тиква или скоројевић.
Фото: Pexels/Cottonbro

Сви смо чули за појам сноб, али колико нас заправо зна право значење ове речи?

Још средином 19-ог века у средњој школи Итон у Енглеској израз сноб креће да се користи за синове богатих грађанских породица који су масовно почели да уписују ову школу. Веома брзо овај израз се проширио и на друге енглеске школе, а првенствено је коришћен уз име дечака из грађанских породица који су се понашали надмено у односу на друге ученике.

Иако је етимолошки посматрано термин сноб настао од латинске речи нобилитате, што значи племић, у наш језик ова реч из енглеског језика долази у негативном контексту. Сноб се дефинише као особа која друге људе унапред сматра инфериорним у односу на себе из великог броја разлога попут претпостављеног интелекта, богатства, образовања и томе слично.

Најједноставније речено сноб је особа која настоји да изгледа отмено како би што више личина на припаднике тзв. високе класе. Сноб је оно што се у народу назива скоројевић, покондирена тиква, особа која пати од синдрома госпође министарке.

Дакле, реч је о особи која се слепо поводи за стварима који припадају “вишој класи”, па тако изиграва даму или господина иако за то нема ни средстава, ни образовања, а често ни мрвицу опште културе. Он жели да импресионира све оне за које мисли да се налазе изнад њега, док све испод свог нивоа покушава да баци у очај.

Сноб ће на све начине покушати да учврсти свој статус у друштву, јер је њему најважније мишљење других људи. Примера ради, једна нормална особа ће ићи у оперу пре свега јер воли ту врсту музике и жели да је чује, док ће наш сноб отићи тамо искључиво како би био виђен од стране других људи, те на тај начин добио хвале.

Сноб је и особа која по сваку цену набавља маркирану гардеробу, ципеле, намештај, иде на пластичне операције без реалне потребе, излази на популарна места, не жели да буде виђена са људима нижег друштвеног ранга, слепо прати трендове које постављају познати и богати и која са омаловажавањем и прекором гледа људе лошије обучене, нашминкане од себе.

Сноб зависи од валоризације других људи, те ће своју личност формирати на основу жеља и очекивања других људи.

Rešite se ovih svakodnevnih navika koje loše utiču na psihu

Преузмите андроид апликацију.