Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Да ли сте чули за групу “Извините, ја само да питам…“?

Не морате бити Новосађанин да би вам ова реченица звучала веома познато. Животна ситуација вас је, сигурна сам, већ хиљаду пута навела да будете у улози онога коме је питање постављено или онога који кроз зубе због непријатности једва разумљиво мрмља “извинитесамонештодаваспитам“?
Фото: Pexels/RODNAE Productions

У принципу, том брзином и тоном којим изговарамо ову реченицу, обично не добијемо одговор него контра питање: “Кога бре ти да васпиташ?“

Знате наш народ… Фини и смирени, а какви би тек били да нам за лекове за смирење не треба рецепт?

Елем, нисмо ми Новосађани најхрабрија фела. Често нам је много лакше да своју радозналост, понекад и дрчност, покажемо на нету, уместо очи у очи.

За дрчност лека нема, одувек је било и биће сајбер мангупа оскудних вокабулара и брзих прстију, међутим, упоредно живљење интернет живота са обичним омогућило нам је сасвим нову еру, еру у којој можемо да питамo шта год нас занима, а да не доживимо онај познати осећај срамоте.

На Facebook-у од 2015. године постоји група под називом “Извините, ја само да питам…“ и служи као упориште свима онима који се стиде да се о стварима које их интересују распитују уживо или, једноставно, немају коме да поставе питање.

Идеја групе је крајње једноставна. Ваше је да питате за савет, а стари зналци су ту да вам на исти проследе одговор. Стари зналци су остали чланови који том приликом у коментарима остављају одговоре, тачније, своја искуства.

ОВДЕ можете приступити групи.

У групи тренутно има нешто мање од 13.500 чланова због чега је готово немогуће да на постављено питање нико не одреагује.

На месечном нивоу објави се око пет стотина објава, а чини се да ова заједница, већ шесту годину заредом, прилично складно функционише.

Питања можете постављати како јавно, тако и анонимно.

Дакле, уколико вас занима да ли неко зна неког доброг молера, код ког педијатра је најбоље одвести своје дете, колико кошта одржавање рачуна у одређеној банци и још много сличних ствари, учлањењем у ову групу решићете своје проблеме.
Фото: PrtSc/Facebook/Izvinite, samo da pitam…

На вама ће касније бити само да расудите да ли ћете поверовати особи која вам је препоручила, рецимо, одређену фризерку или ћете закључити да је рекламира само зато што јој је сестра од тетке, те ипак отићи на проверено место.

Препоруке за кројача, најукуснију пицу, мобилни телефон, посластичарницу, али и савет за било коју животну сферу можете пронаћи управо овде.

И да, немојте се стидети. Уколико се учланите, помозите и ви другима да пронађу одговоре на своја питања.

Можда је ваше искуство са новосадским зубарима драгоцено за некога ко покушава да разбије свој страх…

А и да се не лажемо, када вам је досадно, на овој групи увек можете да пронађете некога са киме ћете да проћаскате и поделите животна искуства.

Није ли то предивно?

Trinaest reči koje većina ljudi ne izgovara pravilno

Преузмите андроид апликацију.