Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли средства за дезинфекцију имају рок трајања?

Прање руку и одржавање хигијене је изузетно важно, посебно сада када влада пандемија корона вируса. Али дезинфекција руку је такође важна, а за то се користе различита средства.
Фото: Pixabay/soumen82hazra

Ако немате приступ сапуну и води, средство за дезинфекцију руку може бити ефикасно и убити неке од бактерија на кожи. Дезинфекционо средство треба да има најмање шездесет одсто алкохола да би било ефикасно у борби против бактерија, а не би требало ни да истекне.

Чим се средство за дезинфекцију руку отвори, почиње да губи своју ефикасност. То је зато што алкохол у њему испарава током времена. Након отварања средства, количина алкохола ће се смањити. Ако концентрација алкохола падне испод шездесет процената, његова ефикасност се губи.

Рок трајања средства за дезинфекцију руку је приближно три године од тренутка отварања.

Иако имају рок трајања, ако немате другог избора, може се користити средство за дезинфекцију руку које је истекло. А мало алкохола је боље него ништа. Ако боца није отворена, али је истекао рок трајања, она ће и даље бити ефикасна јер алкохол није испарио. Међутим, боље је опрати руке сапуном и водом него користити дезинфекционо средство.

Стручњаци саветују да код куће дезинфекциона средства треба користити само на површинама како би се смањио број вируса које можете покупити додиром, а да се руке перу сапуном и топлом водом. Дезинфекционо средство неће видљиво очистити ваше руке, само ће убити бактерије и вирусе на њима.

Koja temperatura se smatra visokom za decu, a koja za odrasle?

Преузмите андроид апликацију.