Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли срце стварно може да се сломи? Научници објаснили шта се дешава у телу када пролазите кроз болан раскид

Истраживачи су дошли до јако занимљивих резултата.
Фото: Pexels/Monstera production

Симптоми раскида нису само емоционални – могу се осетити у целом телу. Једно од објашњења је мноштво емоција које се јављају без обзира на то какав је раскид био. Али сломљено срце такође може утицати на хемију вашег мозга, нивое хормона, па чак и на ваше срце, према научницима.

Ево три ствари које се могу десити вашем телу када пролазите кроз болан раскид.

1. Апстиненцијална криза

Према неуронаучници др Луси Браун, постоји хемијски коктел који је одговоран за то што се осећамо поприлично бедно након што смо остављени.

Можда сте чули за сератонин, окситоцин и допамин. Три хемикалије мозга повезане су са срећом, повезаношћу и системом награђивања у нашем мозгу.

Тим истраживача, укључујући др Браун, проучавао је утицај сломљеног срца код 15 млађих одраслих који пролазе кроз нежељене раскиде. Свако је имао скенирање мозга када су им приказивали слике бивших партнера, које су показале да делови њиховог мозга повезани са мотивацијом и наградом – где живе наши допамински неурони – светле.

Др Браун је упоредила прекомерну активност у овом делу мозга са оним што бисте видели код особе зависне од кокаина: „Као да смо зависни једно од другог. Када изгубимо некога, изгубили смо веома вредан део наших живота и осећаја себе. Они су обезбедили нека задовољства у нашем животу којих сада нема, тако да су нам потребне неке друге награде.“

Зато има смисла да ефективно пролазите кроз хемијско повлачење када више нисте са партнером.

2. Бол није само емоционалан

Бол због раскида није само емоционалан, нити је само метафоричан.

Према истраживању, ваше тело би могло физички да боли. Године 2010. три истраживача су погледала скенирање мозга 15 особа након раскида и открила да су њихова емоционална превирања изазвала мождану активност у истим областима у којима мозак обрађује физички бол.

У међувремену, Флоренс Вилијамс – која се бавила науком о раскиду након што ју је крај њеног 25-годишњег брака оставио узнемиреном, неиспаваном и са осећањем да јој је тело угрожено – такође је објаснила да одбацивање покреће део мозга који се зове инсуларни кортекс – исти део који реагује на узнемиреност када се јави физички бол.

Емоционални стрес раскида такође може изазвати симптоме као што су главобоља и мучнина.

Др Абишек Роландс је објаснио да је важно да запамтимо да иако нема физичког узрока, симптоми су веома стварни – нису измишљени или ‘сви у глави’.

3. „Сломљено срце“ је реткост – али није немогуће

У ретким случајевима, емоционална агонија сломљеног срца или губитка може заправо да вам ‘сломи’ срце – у ономе што се зове “ синдром сломљеног срца “ или такотсубо кардиомиопатија. То у основи укључује слабљење леве коморе вашег срца, његове главне пумпне коморе.

Ово се може догодити када неко доживи тешку емоционалну трауму као што је губитак вољене особе.Не зна се тачан разлог зашто се то дешава, али стручњаци сматрају да пораст хормона стреса може у суштини да ‘омами’ нечије срце. Симптоми одражавају симптоме срчаног удара – јак притисак, тежина или бол у грудима – али без икакве блокаде коронарних артерија. Људи „сломљеног срца“ такође могу искусити кратак дах, изненадни умор, вртоглавицу или их облије хладан зној.

Синдром сломљеног срца погађа око 5.000 људи годишње у Великој Британији, а чешћи је код жена у менопаузи – већина се опоравља након неколико недеља.

Али стање може проузроковати да срца неких људи трајно промене облик и могу наставити да доживљавају симптоме као што су умор, бол у грудима и недостатак енергије

Vežbe za zatezanje mišića gluteusa! Dovoljno jednostavne da ih možete uraditi u bilo kom trenutku

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке