Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли смеју мачке да конзумирају јогурт?

Иако знамо да то воле, да ли је мачкама дозвољено да једу јогурт?
Фото: Pixabay/ StockSnap

Одговор је да, неке врсте јогурта су безбедне за мачке. Али то не значи да би требало да постане редован део њихове исхране. Пре него што свом љубимцу понудите овај млечни производ, проверите листу састојака да бисте избегли неке који су изузетно лоши за мачке.

Јогурт за људе нуди висок ниво протеина, калцијума, витамина Б2 и Б12 и пробиотика, тако да је реално мислити да је добар за вашу мачку. Али с обзиром на то да ваша мачка већ једе здраву, уравнотежену храну за мачке коју препоручују ветеринари, ове предности нису довољне да оправдају додавање јогурта у дневну исхрану вашег љубимца. Иако мачке могу да једу јогурт, он није идеална посластица за све мачке.

Млечни производи генерално могу да изазову гастроинтестиналне сметње код мачака јер већина мачака не подноси лактозу, што углавном изазива лабаву столицу и повраћање. Због тога јогурт не би требало да буде високо на листи идеалне хране за мачке.

Најчешћи знак нетолеранције на лактозу је нелагодност као што је дијареја или повраћање.

Aко ваша маца доживи било који од ових симптома у року од 8-12 сати након што једе млечне производе, постоји велика шанса да је нетолерантна на лактозу. За људе, јогурт је моћан извор добрих бактерија или пробиотика који помажу варење. Међутим, нашим кућним љубимцима обично нису потребне те исте бактерије осим ако немају проблема са варењем.

Ако пробавни тракт ваше мачке није у реду, најбоље је да је одведете ветеринару, који може да дијагностикује њене проблеме са варењем и можда чак препоручи пробиотике безбедне за мачке да помогну њеном цреву.

Које врсте јогурта су безбедне за мачке?

Ако ваша мачка није осетљива на млечне производе, већина обичних, незаслађених јогурта је безбедна за мачке. Међутим, пре него што својој мачки понудите ову врсту оброка, требало би да се уверите да нема додатних састојака који би могли да нашкоде вашој мачки. Уопштено говорећи, нискокалорични јогурти и јогурти са укусом нису дозвољени јер обично садрже додатне токсичне састојке које треба да држите подаље од своје мачке. То укључује: ксилитол, грожђе или суво грожђе, чоколаду, цитрусно воће (лимун, лимете, поморанџе, грејпфрут, итд.) и кокос.

Колико јогурта могу да једу мачке?

Ако ваша мачка не реагује лоше на млечне производе, ипак не треба да јој нудите више од кашике јогурта. Као опште правило, посластице не би требало да чине више од 10 процената дневног калоријског уноса ваше мачке. Међутим, „због велике инциденције нетолеранције на лактозу код мачака, пожељно је дати им посебну посластицу за мачке и потпуно избегавати млечне посластице.

Ваша мачка би већ требало да добија већину својиһ есенцијалних хранљивих материја кроз здраву, уравнотежену исхрану за мачке коју је одобрио ветеринар. Док мало јогурта ту и тамо вероватно неће нашкодити вашој мачки, мачје посластице које препоручује ветеринар или чак домаће мачје посластице омогућиће вашој мачки да једе без икаквих потенцијалних проблема који долазе са млечним производима.

Napravite sami svoj sprej protiv komaraca na prirodnoh bazi

Преузмите андроид апликацију.