Постоји више разлога због којих се ово дешава вашој омиљеној посластици.
Намерачили сте се да поједете чоколаду која вам већ неко време стоји у фиоци. И само што сте одмотали фолију, сачекало вас је непријатно изненађење – уместо фине црне чоколаде, она је побелела.
Или на површини има смеђ или чак сивкаст слој, који уопште не изгледа привлачно. Није вам јасно због чега се то догодило и да ли је таква чоколада безбедна за јело.
Ова појава назива се “цветање” чоколаде, а постоје два разлога због којих се то догађа.
Ако видите беличасти филм на чоколади, то значи да је предуго стајала на топлом месту, због чега се какао маслац, масноћа која је један од саставних делова чоколаде, одвојио и испливао на површину.
Ако видите кристализовани слој, влага је ушла у паковање, због чега се шећер издвојио на површини чоколаде.
А што се тиче тога да ли је безбедна за јело, не брините, јесте. С тим што ће јој се укус мало разликовати, јер су састојци који су иначе помешани сада раздвојени.
Уколико не видите никакву другу промену и чоколада мирише нормално, слободно је поједите. Ако вам се, ипак, не допада како изгледа, искористите је за кување, направите брауније или чоколадну торту од ње.
Преузмите андроид апликацију.