Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли се слажете да је први оброк након порођаја толико укусан? А да ли знате зашто?

Трудноћа захтева одређена прилагођавања и жртве. Многе жене држе се потпуно здраве исхране, док се друге помало препуштају.
Фото: Pixabay/ gabdullinayuka

У сваком случају, свака будућа мајка се придржава својих правила и принципа и, пре свега, својих осећања.

Неке жене избегавају намирнице попут салама и одређених месних прерађевина, печурака, мајонеза, кафе, морских плодова, туњевине, топле хране, газираних пића… У трену се одричу свега што је раније било на њиховом свакодневном менију.

Многе жене се слажу да је невероватно добар осећај имати свој први оброк у болничкој соби.

Након порођаја, када сте уморни, исцрпљени и бескрајно гладни, посегнете за свиме што вам понуде. Ипак, једно је сигурно, шта год поједу након порођаја, први оброк ће бити божанствен!

У наставку прочитајте која су то три разлога зашто жене толико уживају у првом оброку након порођаја.

Стрес изазива глад

Трудноћа и порођај могу бити стресни. Када смо под стресом, наша тела ослобађају хормон стреса, кортизол. Када се кортизол ослободи, тело повећава брзину прераде угљених хидрата и масти, то чини да би обезбедило да имамо довољно енергије да се носимо са стресном ситуацијом у којој се налазимо. Наше тело и даље мисли да треба да будемо у стању да „побегнемо од медведа”.

Резултат оваквих сигнала и појачаног стреса, сагоревања масти и угљених хидрата је глад, а посебно желимо да једемо масти и угљене хидрате. Дакле, ово можемо повезати са трудноћом и порођајем. Трудноћа је невероватна, али је истовремено и веома стресна: почев од бриге да ли ће све бити у реду, ишчекивања, велике листе обавеза итд.

Према истраживањима, скоро 80 ​​одсто жена осећа одређени степен нервозе због порођаја, а сви ови фактори могу довести до повећаног стреса. Сам порођај доноси висок ниво стреса, бриге да ли све прође како треба, напетост изазвану нелагодношћу и болом и наравно узбуђење због коначног сусрета са својом слатком бебом, а све то доприноси већем нивоу кортизола.

Одређена храна нас чини срећнијим

Научници су открили да одређена храна може да стимулише лучење серотонина, хормона који нам помаже да се осећамо срећно. Један од начина на који се то дешава је једење хране која садржи аминокиселину триптофан, а виши ниво триптофана олакшава нашем телу да ствара и користи серотонин.

Желимо оно што не можемо имати

Већина здравствених установа саветује трудницама да избегавају одређене намирнице како би смањиле ризик од уношења опасних бактерија које би могле да изазову инфекције.

Наше тело је жудело за том храном током трудноће, али нисмо могли да је добијемо и управо зато је сада толико желимо.

Kako prepoznati pravu ljubav: Tri ključna pitanja koja treba da postavite sebi – odgovori vam pružaju jasnu sliku o vašem odnosu

Преузмите андроид апликацију.