Због присуства токсичне супстанце соланина, кромпир може да отрује наш организам.
Кромпир је међу најпопуларнијим поврћем на трпези, лако се комбинује са било којим рецептом и укусан је на било који начин на који се припреми. Богат је калијумом, витамином Ц и сложеним угљеним хидратима, а такође је и валидан савезник против дијабетеса, антиинфламаторно и енергично.
Међутим, постоје одређени случајеви у којима кромпир може бити веома токсичан за наше тело. У ствари, кромпир може да садржи велике количине токсичних гликоалкалоида као што су соланин и чаконин, који се акумулирају углавном у зеленом, проклијалом и оштећеном кромпиру, као и у њиховој кори.
Да видимо који кромпир још увек можете да једете без бриге за здравље, а који би требало да избегавате.
Да ли можемо јести проклијали кромпир?
Као што се и очекивало, кромпир садржи соланин, токсичну супстанцу чија концентрација расте када кромпир позелени или никне и која може да изазове проблеме као што су повраћање, вртоглавица или бол у цревима. У овом случају, реч је о интоксикацији соланином, која се најчешће јавља после прекомерне конзумације кромпира и која у најтежим случајевима изазива губитак свести, поремећаје функције мозга, дисања и срца.
Како препознати отровни кромпир
Кромпир са доста клица прво треба бацити, посебно ако је дужи од 1 центиметар. Међутим, ако кромпир има само неколико малих изданака, нема опасности по наше здравље и можете га безбедно сећи и припремати кромпир као и обично. Друго, знак високе концентрације соланина је зелена боја кромпира и у овом случају је боље да га не конзумирате. Коначно, при већим концентрацијама гликоалкалоида, јела од кромпира имају и горак укус.
Како минимализовати ризике
Да бисте избегли могуће тровање соланином, важно је водити рачуна приликом складиштења кромпира и придржавати се неких мера предострожности:
- кромпир треба чувати на хладном, тамном и сувом месту
- стари, зелени или јако проклијали кромпир и коре не смеју се конзумирати они који желе да конзумирају љуске морају изабрати свеж кромпир без видљивих оштећења
- мала деца не би требало да једу неољуштени кромпир
- вода у којој се кувао кромпир не сме се поново користити
- редовно мењајте уље за пржење кромпира
Преузмите андроид апликацију.