Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли се мушкарци заиста плаше јаких жена:  Ово ће вас сигурно изненадити

Сигурно сте некада чули реченицу „ма он се плаши јаких жена“, било од другарице или сте је можда и ви сами изговорили. Али, да ли је то заиста тако?
Фото: Pexels/Moose photos

Нова студија објављена у часопису „Evolution & Human Behaviour“ показала је да мушкарцима нису атрактивне храбре жене. Истраживачи проналазе разлоге за овакво понашање у еволуцији, односно у вишевековном обичају да се мушкарци доживљавају као снажнији и јачи пол.

Истраживачи с британског универзитета у Sautemptonu анкетирали су 159 жена и 181 мушкарца у више европских држава тако што су им показали фотографије особа оба пола како изводе храбра дела – борбу у ратној ситуацији, или помоћ особама током природних катастрофа.

– Мушкарце не привлаче одважне жене које се не либе да угрозе своју сигурност како би спасили другу особу.
И док су жене биле узбуђене приказима мушкараца у херојским ситуацијама – нарочито онима за које су чули да су одликовани за своју храброст, исто није био случај и с мушким испитаницима.

Жене војници, али и жене великог срца које су на фотографијама несебично помагале другима и исказивале велику храброст, мушкарци нису доживљавали сексуално привлачнима без обзира на физичку снагу и изглед.

Истраживачи налазе објашњење за овакве показатеље у еволуцији, где су мушкарци кроз генерације навикли бити јачи и снажнији пол.

Ова студија даје доказе претпоставци како разлике међу половима у мешовитим групним сукобима имају еволуцијско порекло, и да само мушкарци имају корист од показивања хероизма – појаснио је Just Leunisen, психолог са споменутог универзитета и коаутор студије.

Dijeta prema tipu ličnosti – Zaštitnica treba da jede proteine, za fatalnu ženu najvažniji balans

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке