Новосађани често умеју да се споречкају око назива гастрономских специјалитета који су локално популарни, па нам је сада већ јасно да никада нећемо моћи да сазнамо да ли се кажe “гомбоце“ или “кнедле са шљивама“. Међутим, међу нашим суграђанима јавља се још једна неудоумица…
Поставља се питање да ли више воле да једу сатараш, или им је бећарац омиљенији? Да ли су бећарац и сатараш исто?
Уколико је веровати Википедији, данашњем извору свеобухватног знања који свако може да уређује, сатараш и бећарац, односно, бећар – паприкаш, су исто.
То је исто оно јело које су спремале и једна и друга бака само што би се у једној кући називало овако, а у другој, онако.
У питању је јело специфично за наше просторе које се припрема као самосталан оброк или као прилог.
Вечита полемика се диже се око тога да ли се, када се у њега дода пиринач, овај специјалитет и даље назива сатараш и бећарац, или у тој прилици постаје ђувеч?
Међу Новосађанкама постоје разни ставови. Једне могу да се закуну у то да је сатараш јело које се састоји само од лука, паприке и парадајза, док други кажу да се у њега додаје и јаје.
Такође, постоје ставови да сатараш, када му се додају кромпир и месо, постаје бећар паприкаш.
Шта ви кажете, да ли је у питању исто или два сасвим различита јела?
Ko se skuplja na „promaji“ i gde se nalazi ovo mesto u Novom Sadu?
Преузмите андроид апликацију.