Познати пекар открио кулинарски трик који многе домаћице нису знале.
Направили сте тесто, поређали колаче, исекли тесто за хлеб, али тек сада схватате да сте заборавили да загрејете рерну. Сви ми понекад пређемо преко рецепта или једноставно пропустимо корак. Сви смо били у овој ситуацији у неком тренутку – и можда се запитате да ли можете да се извучете без претходног загревања рерне.
Претходно загревање рерне је једноставно укључивање рерне на жељену температуру печења унапред, тако да она достигне ту температуру пре него што почнете да печете. Можда то узимате здраво за готово, али врућа рерна покреће све ваше омиљене реакције печења од самог почетка. Претвара лиснато тесто у лиснато, ствара хрскаву кору за питу и започиње други чин двоструког дејства прашка за пециво.
Шта се дешава када не загрејете рерну, зависи од тога шта печете. Свака категорија пецива захтева различите реакције активиране топлотом. Хајде да видимо шта се дешава у сваком случају:
Колачићи и кекс
Ако колачиће печете у хладној рерни, могу се превише раширити. Колачићи се ослањају на почетну топлоту и тако задржавају свој облик док се маст у тесту топи и шири. Пошто ће колачићи дуже да се пеку, има више времена да вода испари и изаћи ће суви уместо влажни. Такође ће изгледати бледо, пошто се Maillardova реакција одговорна за затамњење јавља тек на најмање 140°С.
Торте и колачи
Печење кора за торте такође може поћи по злу ако не загрејете рерну. Топлота шири ваздушне џепове настале мешањем путера и шећера, обезбеђујући пораст. Такође активира прашак за пециво двоструког дејства. Без почетне топлоте за покретање ових процеса, колачи су густи и равни. Направиће и дебљу кору због продуженог времена печења, што код торте обично није пожељно.
Хлеб и пецива са квасцем
Када печете векну хлеба, квасац постаје јачи пре него што умре од топлоте. Топлота такође узрокује да се гасови у тесту које ствара квасац брзо шире. Овај процес се зове активација у рерни, а ако печете хлеб, знате колико је важан овај почетни успон и колико га је задовољство гледати. Без почетног удара топлоте из претходно загрејане рерне, до активације неће доћи. Квасац живи дуже, а векна ће пропасти. Кора неће потамнити и пропустићете укусе тоста који долазе са златно-браон корицом.
Пите и лиснато пециво
Ако претходно не загрејете рерну за пите и пецива, завршићете са мокрим питама и равним пецивима окруженим базеном растопљеног путера.
Преузмите андроид апликацију.