Ко је неко време провео у кухињи зачињавајући омиљено главно јело или десерт, добро зна да се јело испитује и током кувања. Међутим, нема ништа слађе од лизања пуне кашике чоколадне смесе коју сте управо сипали у лонац.
Али да ли је тајно уживање у још сировој мешавини колача опасно по здравље?
Прва и основна ствар која најчешће изазива забринутост је чињеница да мешавине за колаче и бисквит садрже сирова јаја, а најопаснија бактерија у том случају је салмонела.
Инфекција салмонелом је праћена повишеном телесном температуром, повраћањем, дијарејом и грчевима у стомаку и често се манифестује тек 12 сати након инфекције, а тегобе обично трају седам дана.
Такође, сирова мешавина за колаче или бисквит садржи сирово брашно које такође није добро за здравље.
Пошто се брашно не прерађује раније, може да садржи бактерије које се могу убити само кувањем, односно високом температуром.
Међутим, због тога се бактерије могу пренети на другу површину, а најчешће су то бактерије попут Е. коли. Изазива болне грчеве у стомаку, повраћање и дијареју који могу трајати пет до седам дана.
Преузмите андроид апликацију.