Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли правилно користите клима – уређај у колима?

Ако је ауто био паркиран на сунцу, најважније је прво истерати врео ваздух који се накупио у кабини.
Фото:Pixabay/NooblnNature NIN

Многи возачи неправилно употребљавају клима – уређај у свом аутомобилу. А под тим се мисли на неефикасно коришћење или на оно које може утицати на здравље људи.

Зато вам доносимо савете који ће вам помоћи да избегнете такве проблеме:

Редовно одржавајте клима – уређај

Редовно одржавање клима – уређаја у аутомобилу подразумева замену филтера, чишћење система и проверу количине гаса у систему. Само исправан клима – уређај може функционисати правилно.

Заштитите аутомобил од сунца
Фото: Pixabay/Split Shire

Први савет који вам можемо дати је да у току летњих месеци аутомобил паркирате у хладу и да обавезно користите неку заштиту од сунца за стакла, нпр. алуминијумске хармоника фолије. На тај начин ћете спречити прекомерно загревање аутомобила. Самим тим, клима уређај ће брже и лакше расхладити унутрашњост.

Правилна употреба климе по уласку у аутомобил
 • Чим стартујете аутомобил, укључите клима – уређај
 • Отворите све прозоре
 • Подесите увлачење спољног ваздуха
 • Температуру подесите на минималну
 • Вентилатор подесите тако да дува највећом брзином
 • Усмерите ваздух тако да дува најјаче на отворима на инструмент табли који су најближе прозорима

На тај начин ћете истерати врео ваздух који се накупио у кабини док је аутомобил био паркиран. То је најефикаснији начин за брзо расхлађивање кабине аутомобила.

Фото: Pexels/Kaboompics
Правилна употреба климе у вожњи
 •  Затворите прозоре. Нема сврхе држати укључен клима уређај и отворене прозоре.
 • Подесите рециркулацију ваздуха. Клима уређај лакше хлади делимично расхлађен ваздух, него онај врео, спољни.
 • Смањите брзину дувања вентилатора.
 • Подесите одговарајућу температуру. Гледајте да температура у аутомобилу не буде много нижа него спољна.
 • Усмерите ток ваздуха онако како вам одговара. Можда је најбоље да наместите тако да хладан ваздух дува на шофер – шајбну и на ноге. На тај начин ћете избећи удар хладног ваздуха директно у лице, што може бити веома ризично по здравље.
Пред крај вожње

Неколико минута пред крај вожње, на пример када прилазите паркингу, искључите клима – уређај, али оставите укључену вентилацију. На тај начин ћете постићи два ефекта:

-Спречићете стварање бактерија. Настанку бактерија изузетно погодује влага. Оне у аутомобилу настају на испаривачу климе.

Бактерије могу изазвати непријатне мирисе у систему вентилације и нарушити ваше здравље. Ако искључите климу, а оставите укључену вентилацију, испаривач ће се исушити и на тај начин смањити могућност настанка бактерија.

-Повећаћете температуру у колима, па ћете се припремити за излазак из аута. Ако искључите климу, а оставите упаљену вентилацију, температура у аутомобилу ће постепено расти. Тако ћете бити спремнији за спољну температуру.

Нагли излазак из климатизоване просторије у спољни простор у коме је висока температура може представљати шок за организам. Водите рачуна да се та промена не дешава нагло, него постепено.

Придржавајте се ових савета да бисте најефикасније користили клима – уређај у аутомобилу и сачували своје здравље.

Фото: Pexels/Anastasia Shuraeva
Још неколико савета за крај

При мањим брзинама (по граду) економичније је возити са отвореним прозором.

Међутим, чим се изађе на отворени пут, економичније је возити са укљученим клима – уређајем јер се због отварања прозора нарушава аеродинамика аута, односно настаје већи отпор кретању, па је и потрошња већа.

Произвођачи не препоручују вожњу са стално укљученом рециркулацијом ваздуха. Препорука је да се рециркулација ваздуха користи најдуже 10 минута у континуитету, јер ваздух који улази споља уноси кисеоник у кабину и регулише влажност ваздуха.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.