Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Да ли покрећете точкове бицикла?

Број бициклиста у Новом Саду годишње расте за девет одсто. Можда је у питању здравији начин живота, проблеми са паркингом или крпљење кућног буџета, нешто је измамило Новосађане на бицикистичке стазе.
Фото: Градске инфо

Бициклистичка инфраструктура у Новом Саду је веома развијена. У протеклој деценији посвећена је велика пажња, па тако наш град има око 90 километара бициклистичке стазе са преко 700 паркинг места за бицикле.

Године 2018. наш град је проглашен светским прваком у зимском бициклирању, када је процењено да око 1400 Новосађана зими бициклом иде на посао у школу или факултет.

Питали смо суграђане, колико често возе своје двоточкаше и да ли изнајмљују градске бицикле, уколико немају свој бајс?
Фото: Градске инфо

„Возим бајс сваки дан, понекад и више пута у току дана. Јако ми је драго што се поправљају бициклистичке стазе, само још пешаци да освесте да се по њима не шетају. Пошто користим свој бицикл, не изнајмљујем градски“, казао је студент Стефан.

„Волим да га возим, али не толико често, можда два до три пута месечно. Док нисам имала свој користила сам градски и био ми је скроз океј“, рекла је студенткиња Маша за наш портал.

„Провозам се само кад је лепо време, али недовољно често јер више волим ролере“, казала је Ања за наш портал.

„Нови Сад је такав да са бајсом можеш свуда да стигенш, па га ја свакодневно возим“, рекао је Видоје.

„Имам свој бицикл који волим да возим, али га тренутно не користим. Због њега не изнајмљујем градски бајс“, за Градске инфо је рекла двадесетпетогодишња Александра.

Фото: Градске инфо

„Иако волим да возим бајс, већ неко време не стижем да га возим, али пошто имам свој не користим градски бицикл“, за Градске инфо је рекла Милица, музички педагог.

„Волим да га возим, али га користим искључиво због тренинга. Због посла који је физички захтеван не возим сваки дан“, каже Ненад за наш портал.

„Када сам била млађа обожавала сам да га возим, малтене сваки дан. Данас, да би ојачала лигаменте због повређене ноге и преписане терапије, морам да возим чешће“, рекла је новинарка Сања.

„Обавезе ми не дозвољавају да рекреативно возим бицикл, мада није тако лоша идеја да се на један дан изнајми градски бајс“, рекао је двадесетседмогодишњи Зоран.

Фото: Градске инфо

„Често возим свој спортски бајс и уживам у вожњи“, рекао је двадесетседмогодишњи Немања за Градске инфо.

„Обожавам вожњу бициклом само што немам прилику често да га возим. Раније сам изнајмљивала градски бицикл, а сада имам свој“, казала је Лидија за наш портал.

„С обзиром да живим у Футогу, не могу да замислим да се свакодневно возим бициклом, али ми је такав тип превоза супер кад је у питању рекреација“, рекла је Анђела за Градске инфо.

„У задње две године возим чешће, и примећујем да мали број људи обраћа пажњу на бициклистичке стазе. Срећом, не возим брзо“, казала је докторица Јелена.

За оне које интересује изнајмљивање градског бицикла, израда корисничке картице за рентирање бицикла представља једнократан трошак који се плаћа при иницијалном коришћењу услуге. Израда такве картице износи 500 динара.
Фото: ЈКП „Паркинг сервис“

Цена изнајмљивања бицикла за сваки започети сат износи 20 динара, док дневно изнајмљивање бицикла износи 100 динара.

На цене је урачунат пдв.

Корисник је дужан да опрему и бицикле након употребе остави у исправном стању. У супротном, корисник мора да плати накнаду штете која је прописана посебним ценовником.

Izmena režima saobraćaja u Partizanskoj ulici od 7. maja

Преузмите андроид апликацију.