Почетна > Србија
Србија

Да ли нову владу чека ребаланс буџета?

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је данас да ће нова влада морати да уради ребаланс буџета због изборне године, али и све веће инфлације због нове кризе у свету.
Фото: Танјуг/https://gradskeinfo.rs/zbog-rata-u-ukrajini-moguc-pad-ekonomskih-aktivnosti-na-zapadnom-balkanu-06-03-2022/

Раст цена енергената у свету ће додатно стимулисати инфлацију коју би требало обуздати, због чега ребаланс буџета треба да буде рестриктиван када је реч о потрошњи, рекао је он.

„Због инфлације морају да се мењају параметри у вези са приходима и расходима, тако да је потребан нови поглед за целу годину“, рекао је Петровић.

Каже да је немогуће сада процењивати ефектне украјинске кризе на светску и српску привреду, али да ће свакако инфлација расти и да ће бити проблема са снабдевањем енергијом.

„Инфалција се већ захуктала у Европи и у Србији је почела да узима маха“, навео је он.

Каже да је раст цена са хране и енергената почео да се шири и на остале цене и да ће Србија морати тиме да се позабави, пошто је раније очекивано да ће се инфлација зауставити током године, али да се новом кризом то неће десити.

Он је навео да је потребно обуздати текућу потрошњу и да зато треба обуставити давања за помоћ младима и сличне мере.

Каже да би требало наставити са јавним инвестицијама које омогућавају привредни раст и да су посебно важне оне у енергетском сектору.

На питање да ли ће Србија морати да мења пројекцију привредног раста за ову годину која износи 4,5 одсто, Петровић каже да ће цео свет радити корекције због нове кризе и да ће то аутоматски морати да се прелије и у Србију.

„Друга линија ће бити обуздавање инфлације и то ће утицати на кочење привредног раста. Зато је важно да у новом ребалансу буџета оштар фокус буде на томе да се сва слободна средства усмеравају на продуктивне инвестиције, а не на војску и полицију и стаидон, већ на путеве, инфраструктуру, здравство и школство јер то покреће привредни раст, док ће друго морати да се кочи“, навео је Петровић.

Zbog rata u Ukrajini moguć pad ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Преузмите андроид апликацију.