Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли можемо знати колико ће наше дете бити високо?

Знамо да није могуће тачно предвидети висину детета у одраслом добу. Али постоји начин да се израчуна колико ће дете бити високо према висини родитеља, можда није сасвим сигурно, али родитељи свакако могу да се забављају.
Фото: Pixabay/DivvyPixel

Вероватно би било помало магично када би родитељи могли тачно да знају како ће њихова беба једног дана изгледати. Да имају магичну куглу, сигурно би, макар само из радозналости, проверили какав би карактер имало њихово дете, да ли би било високо и колико ће бити успешно у животу. Али пошто не постоје магичне кугле, родитељи морају да сачекају да виде своју децу као одрасле. Међутим, са напретком науке, родитељи се и даље питају да ли постоје знаци који указују да ли ће дете бити високо.

Да ли дугачке бебе постају високе одрасле особе?

Стручњаци објашњавају шта се дешава док дете расте и шта утиче на његов развој. Најважнији фактори су генетика, исхрана и окружење. Али не постоји научни начин да се утврди колико ће дете бити високо. Ипак, сви смо понекад гледали малу децу и предвиђали да ли ће бити нижа или виша. Бебе се рађају приближно исте дужине. Просечна дужина новорођених беба је око 50 центиметара. Дужина бебе при рођењу није показатељ колико ће дете бити високо као одрасла особа. Дете ће расти у складу са генетским предиспозицијама све док прима довољно хранљивих материја и калорија.

Шта утиче на раст и висину детета?

Међутим, вероватно је сваки родитељ радознао и погледаће које ствари утичу на раст деце. Постоји неколико знакова који указују да ли ће дете бити веће, или да је вероватноћа већа.

Оба родитеља су висока

Колико ће дете бити високо зависи наравно од родитеља, тако функционишу гени. Ако су оба родитеља изузетно висока, онда ће генетска структура бебе вероватно бити иста. Најбољи начин да се процени коначна висина детета је израчунавање средње висине родитеља, а затим додавање или одузимање одређеног броја. Висине оба родитеља се сабирају и деле са два, затим се сабере 6,35 центиметара за дечаке, а овај број се одузима за девојчице и добија се висина коју ће дете имати у одраслом добу. Али не треба да будете шокирани ако ова формула не даје тачну висину детета.

Дете је високо у детињству

Без обзира на дужину детета при рођењу, ако је дете више у раном детињству то може бити знак да ће остати високо. Други начин да се пројектује будућа висина детета је да се види колико је дете високо након друге године. Студија објављена 2011. открила је везу између дужине рођења и висине детета у доби од четири године. Ово посебно важи за дечаке, деца која су висока у четири године вероватно ће бити високи одрасли. Наравно, ни ово није сигуран фактор који показује тачну висину детета, јер нека деца могу касније да порасту.

Дечаци су виши

Ако имате девојчицу и дечака, онда је дечак дефинитивно виши. Мушкарци су у просеку 11 центиметара виши од жена. Чак су и мушке бебе веће од новорођених девојчица. Дечаци током прве године живота тежи, виши и имају већи обим главе. Верује се да је то повезано са хормоналним разликама између дечака и девојчица. Највећа разлика у висини ће се показати током пубертета. Али не треба заборавити да лекари увек говоре о просечним вредностима и ако се ваше дете не уклапа у ове бројке, то је сасвим нормално.

Адекватна исхрана

Без обзира на комбинацију гена које је дете наследило, дете неће достићи своју пуну висину без адекватне исхране. Оно што дете једе неће га учинити вишим када порасте, али ће бити важан ослонац. Исхрана утиче на развој детета на неколико начина, укључујући раст, висину, тежину и когнитивни развој. Ако дете конзумира пуно воћа и поврћа, уноси довољно воде и генерално не конзумира много шећера, имаће најбоље услове за успешан развој мозга и тела. Једини начин на који исхрана може утицати на висину детета је неухрањеност. Исхрана подржава генетски потенцијал, ако је дете неухрањено (не добија довољно калорија за раст) онда може да заостане. Осим тога, исхрана неће утицати на висину детета или генетски потенцијал. Наравно, из свега се може закључити да се не може тачно предвидети да ли ће дете бити високо, као ни његов карактер, али су ови знаци и прорачуни свакако занимљиви.

Odrastali ste uz sestru? Ove osobine verovatno prepoznajete u sebi

Преузмите андроид апликацију.