Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли конзервисана храна неоправдано носи печат неквалитетног оброка?

У време пре хладњача риба се ловила и припремала свежа или конзервисана маринирањем и сољењем за хладније дане.
Фото: Pixabay/mammela

Конзервиране намирнице сољењем и конзервирањем у маслиновом уљу и даље имају високу цену у целом свету, али без обзира на то, конзервисана храна неоправдано носи жиг неквалитетног оброка.

МИТ 1: Конзервирана храна није безбедна

Реч конзервирање потиче од латинског цонсерва, што значи сачувати или сачувати, а сврха конзервирања је управо то – очување хране и свих њених здравих састојака и спречавање кварења. Храна из конзерве заиста може бити део уравнотежене исхране, практична опција за брзе и здраве, али и уравнотежене оброке. Конзервирање омогућава да разне намирнице остану доступне крајњем кориснику и ван сезоне, чиме се одржава континуитет у понуди различитих намирница током целе године.

МИТ 2: А не може да сачува храну без додавања разних конзерванса

Сличност речи конзерванс и конзерванс може довести до погрешног закључка да конзерве или конзерве обавезно садрже конзервансе, односно различите хемијске агенсе који продужавају рок трајања намирнице, а због чега се смањује њена нутритивна вредност. Међутим, очување је омогућено процесом термичке стерилизације, који уништава све штетне микроорганизме, а затим ове охлађене стерилисане намирнице одржава као трајне. Дакле, конзервисана храна не мора да садржи конзервансе или друге адитиве, њихова трајност се постиже топлотном обрадом на температурама вишим од 100 °Ц степени у херметички затвореној конзерви.

МИТ 3: Конзервирање хране губи своју нутритивну вредност

Супротно мишљењу да се хранљива вредност значајно губи приликом чувања намирница, у стварности нема већег одступања од свеже хране. Ако нисте у могућности да припремите свежу рибу, онда је конзерва добар избор. Конзервиране скуша и сардине природно су богате омега-3 масним киселинама, док су филети туне, на пример, богати протеинима.

МИТ 4: Метална амбалажа није еколошки прихватљива

Паковање је један од најважнијих процеса који утиче на одржавање квалитета хране на путу од мора или поља до кухиње, а лименка у овом случају чува прехрамбене производе који се брзо кваре и тешко подносе транспорт. На овај начин намирнице попут рибе постају распрострањени прехрамбени производ чак иу подручјима за која нису типичне. Метална амбалажа, као и пластична, може се одлагати у посебне контејнере, што омогућава њену вишеструку рециклажу.

Nemojte praviti stalno istu grešku: Evo kad se orhideja zaliva – najvažnije pravilo

Преузмите андроид апликацију.