Многи од нас једу јаја сваки дан, посебно за доручак.
Ова храна је један од најпопуларнијих и приступачних извора протеина који нас одржавају ситима и подижу ниво енергије.
Међутим, неки тврде да постоје могући здравствени ризици повезани са свакодневном конзумацијом јаја.
Факторе које треба узети у обзир пре него што поједете јаје за доручак.
Које су здравствене предности јаја?
Поред меса и рибе, јаја су такође један од најбољих извора протеина. Садрже неколико есенцијалних једињења која доприносе здравој исхрани. Посебно вредна хранљива материја је холин, који се посебно налази у жуманцету. Холин помаже у изградњи јаких, еластичних ћелијских мембрана, а висок унос холина може спречити депресију, губитак памћења и анксиозност. Такође наводи да су јаја добар извор гвожђа, цинка и витамина А, Д, Б6 и Б12.
Да ли је здраво јести јаја сваки дан?
Тврдње о холестеролу су застарели митови. Као што се испоставило, јаја не утичу значајно на ваш холестерол. А када утичу, то раде на добар начин. Дакле, не морамо нужно да бринемо о здравственим ризицима повезаним са свакодневним једењем јаја. Међутим, важно је како их једемо. Комбиновање јаја са храном са засићеним мастима, као што су сланина и кобасице, може довести до здравствених ризика. Иако ове намирнице могу повећати ризик од срчаних обољења и других здравствених проблема, важно је напоменути да су ови ризици повезани са прекомерном и редовном конзумацијом.
Преузмите андроид апликацију.