Сирово поврће има различите хранљиве материје од куваног. Ако знате шта да кувате, а шта не, може вам помоћи да оптимизујете количину витамина, минерала и антиоксиданата које ваше тело апсорбује.
Поврће је богато витаминима и минералима. Витамини у поврћу су категорисани као растворљиви у мастима и растворљиви у води. Витамини растворљиви у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К, су стабилнији, док су витамини растворљиви у води, као што су витамин Ц и Б, осетљивији на кување и тако се губе.
Да ли је смрзнуто поврће слабијег квалитета од свежег?
Због тога се често препоручује да се неке врсте поврћа једу сирове како би се максимизирала количина хранљивих материја из њих. Поврће је такође богато антиоксидансима, а код неког поврћа се уништава током кувања, а код другог постаје биорасположиво. То значи да тело боље апсорбује хранљиве материје из њих. Метода кувања која такође игра улогу у опстанку минерала и антиоксиданата.
Поврће које је здравије јести сирово
Поврће богато витамином Ц, као што су броколи, спанаћ и зелена салата, најбоље је за здравље када се једе сирово. У њима се кувањем смањује количина витамина Ц. Кељ и грашак су здравији за јело сирово. Поврће богато антиоксидансима које је здравије јести и сирово су бели лук, спанаћ, корен першуна и празилук, а међу зачини су зелени бибер у зрну.
Поврће које је боље јести кувано
Постоји поврће чије антиоксиданте тело боље апсорбује када се први пут кува. Да бисте искористили све хранљиве састојке, кувајте шаргарепу, бели и слатки кромпир, шпаргле, цвеклу и карфиол. Кување такође позитивно утиче на бољу апсорпцију бета каротена у поврћу као што су шаргарепа, слатки кромпир, тиквице и бундева.
Пажљиво кувајте поврће
Наравно, боље је јести кувано поврће него га уопште не јести. Ако сирово поврће није за вас или једноставно више волите да га једете кувано, максимално искористите хранљиве материје. Кувајте их довољно дуго да омекшају, али не предуго да постану кашасти.
Преузмите андроид апликацију.