Да ли више волите топлу, „класичну“ кафу или све популарнију њену хладну варијанту?
Углавном је питање укуса, али да ли сте се запитали да ли је једна можда здравија?
Још увек нема много истраживања на ову тему, али приметна је једна разлика:
– Показало се да топла кафа има веће количине антиоксиданата, што може да понуди здравствене предности, али потребно је још истраживања – каже др Мајид Басит, кардиолог.
Истраживачи са Универзитета Томас Џеферсон открили су да топла кафа има већи ниво антиоксиданата, у поређењу са хладном кафом. Међутим, шта ако желите да добијете додатно појачање кофеина?
Кофеин је изузетно варијабилан у скуваној кафи и зависи од низа фактора, укључујући зрна која се користе.
– Кофеин има и позитивне и негативне ефекте на тело. Повећава будност мозга и општи ниво енергије, али ће такође повећати киселину у желуцу што доводи до „узнемиреног стомака“ код неких људи – наводи кардиолог.
Испоставља се (за сада) да просечна шољица топле кафе има нешто више антиоксиданата и приближно исту количину кофеина као и њена хладна варијанта. Студије нису откриле велике разлике у томе како људско тело реагује на два облика кафе.
Jedete li hleb uz sve? Evo alternativnih predloga koji su dobri za zdravlje
Преузмите андроид апликацију.