Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је загађени ваздух крив за дебљање?

Поред лоше исхране, недостатка физичке активности и седентарног начина живота, постоји још један фактор ризика који узрокује дебљање, које се пречесто потпуно потцењује.
Фото: Pixabay/JackThanantorn

Наиме, најновија истраживања потврдила су нешто о чему се већ дуже време спекулише, а то је повезаност смога и гојазности.

Гојазност је стање које карактерише вишак масти у телу у односу на мршаве формације. Израчунава се на основу просека који се сматра нормалним за старост, пол и висину особе.

Верује се да сваке године све више људи, па чак и деца, имају проблема са прекомерном тежином и спадају у групу гојазних.

Дакле, гојазност је постала озбиљан глобални здравствени проблем који убрзано расте последњих деценија јер се све више људи неправилно храни, живи стресним животом и води седећи начин живота.

Захваљујући поменутом истраживању, у последње време се примећује још један фактор који утиче на дебљање, посебно код жена, а то је загађење ваздуха.

Да, ми се дебљамо из ваздуха!

Универзитет у Мичигену спровео је истраживање на више од 1.650 жена између 48 и 50 година, различитих раса и етничких група. У периоду од неколико година, тачније од 2000. до 2008. године, забележен је пораст телесне масе од око 4,5 одсто.

Жене у касним 40-им и раним 50-им годинама које су биле дуготрајно изложене загађењу ваздуха, посебно вишим нивоима финих честица, азот-диоксида и озона, приметиле су дебљање.

Сматрају стручњаци да је управо загађење ваздуха које је сваке године све јаче и интензивније криво за дебљање.

Једини фактор који се чини релевантним за ефикасно ублажавање и компензацију повећања телесне тежине изазваног загађењем је редовна физичка активност, закључују научници.

Светска здравствена организација (СЗО) на свом званичном сајту наводи да чак 90 одсто света живи у области са загађеним ваздухом, а једна студија је показала да загађење ваздуха утиче на све органе у телу, што га чини изузетно опасним.

Pridržavajte se ovih saveta ako ne želite da dobijete na težini

Преузмите андроид апликацију.