Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је време за промену посла? 3 сигнала које вам тело шаље да је било доста

Посао не би требало да изгледа као страшно искушење. Да ли је време да одемо?
Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Напустити посао може бити тешко, посебно у тренутним околностима – свима је потребан посао да би преживели. Понекад чак можете радити на пословима који вам нису први избор. Или ћете можда наћи више задовољства кроз волонтерски рад или хобије.
Али, ако сте у позицији у којој се суочавате са злостављањем, осећате се нецењеним и искоришћеним , или сте слабо плаћени, вероватно се питате да ли треба да одустанете.

Пре него што представимо сигнале који говоре да је дошло време за промену треба да запамтите ово: Имате велику вредност и заслужујете да се према вама добро поступа. Не дозволите никоме или некој организацији да вам уништи живот.

Сада ваше тело може да вам каже да ли је време да одете.

3 начина на која вам тело говори да напустите посао:

1. Ваше тело (сензације)

Када обратите пажњу на своје сензације, они вам дају назнаке о томе колико стреса доживљавате. Ако осећате напетост у мишићима, узнемирен стомак, главобољу или слабост, то су знаци да вас посао чини емоционално, ментално и физички болесним.

Разговарајте са својим шефом, менаџером или HR службом (ако се осећа сигурним) о решавању ваших брига. Обавезно поставите временско ограничење. Ако за месец дана почнете да видите побољшања, можда би било вредно остати. Међутим, ако се ништа не мења, време је да се спремите за одлазак.

Најважније је да обратите пажњу на мудрост свог тела. Ако обратите пажњу, имаћете прилику да направите промене у свом животу које ће вам помоћи да останете здрави.
Ви сте стручњак за себе! Нико вас не познаје боље од вас. Не дозволите било којој особи — породици или пријатељу — да вас натера да радите нешто што није здраво за вас. Ваше тело ће вам дати до знања када сте на правом путу.

2. Ваше срце (емоције)

Ваше емоције вам могу рећи много о томе када треба да напустите посао.
Прво, морате знати разлику између онога што мислите да осећате и ваших правих осећања. Претпоставимо да имате потешкоћа да именујете своје емоције.
Када седите са стопалима на поду и опуштени, покушајте да ставите руку преко подручја срца. Да ли је топло или хладно?

Ако вам је хладно, можда сте тужни, љути, фрустрирани или несрећни. Ове емоције вам говоре да нешто није у реду у вашем животу.

Ако их доживљавате сваки дан, морате нешто да урадите поводом тога. Што дуже чекате да им се обратите, то ће им бити горе.
Ако вам је срце топло, можда ћете се осећати радосни, срећни, пуни наде, задовољни и задовољни. Ако осећате мир у свом телу, већину времена, вероватно сте на правом путу. Знаћете да сте вољени и вероватно имате посао који вас задовољава.

3. Ваша глава (ум)

Вероватно имате заузет ум. Многи људи проводе превише времена бринући о прошлости и будућности. Миран ум ће вам помоћи да знате када да напустите посао.
Заглављивање у прошлости или будућности отежава сазнање шта се дешава у овом тренутку. Ако покушавате да одлучите да ли да напустите свој посао, морате да слушате свој унутрашњи глас. Можете чути свој унутрашњи глас само када нисте ометени.

Ваш ум има потенцијал да се повеже са универзумом. Када вам је ум потпуно отворен, знаћете ствари без икаквог напора. Можете живети у садашњости, примећујући шта се дешава у вашем телу и срцу.

Најбољи начин да смирите свој ум је кроз неки облик медитације.
Медитација долази у многим облицима. Постоји много сјајних апликација које вам могу помоћи у вођеној медитацији. Можда волите да шетате, вртите се или слушате музику да бисте смирили свој ум. Пронађите оно што вам одговара.

Пазите на глас свог унутрашњег критичара јер он може покушати да интервенише да вас задржи на послу који вам не служи. Овај глас је гласан, критичан, нестрпљив и понижавајући. Када је ваш ум тих, биће много лакше знати да ли је време да одете. Знаћете.

Када следите истину свог унутрашњег водича, осетићете ослобађање које ће вам помоћи да знате да сте на правом путу.
Глас вашег правог ја је нежан, стрпљив, љубазан и охрабрујући. Ако је то глас који осећате и чујете, можете веровати упутству.

Верујте свом унутрашњем водичу, бићете изненађени како ови избори могу да буду добри за вас.
Ваш унутрашњи водич се открива када сте присутни. И присутни сте када обраћате пажњу на сензације свог тела, осећате емоције свог срца и уживате у мирном уму.

Pet jednostavnih vežbi za uspravno držanje koje možete da radite čak i dok sedite u radnoj stolici

Преузмите андроид апликацију.