Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је удар грома опасан за електричне аутомобиле?

Питање пуњења електричног возила током грмљавине је такође једнако занимљиво.
Фото: Pexels/Pixabay

Страх од удара грома је неоснован у случају електричних возила. Као и код возила на бензин и дизел, каросерија возила делује као такозвани Фарадејев кавез и електрична енергија се спроводи око путника.

Немачки аутомобилски клуб ADAC пише да нема посебне опасности због електричног погона. Зато је вожња електричног аутомобила безбедна чак и током грмљавине.

Међутим, ADAC упозорава да (као и код “обичних” аутомобила) након удара грома не додирујете металне делове у унутрашњости који су у директној вези са каросеријом. Већина нових путничких аутомобила ионако је углавном обложена пластиком изнутра, тако да је ризик мали.

Треба водити рачуна о томе где је метални оквир врата видљив са унутрашње стране.

Питање пуњења електричног возила током грмљавине ће вероватно бити једнако занимљиво. Али ADAC јасно истиче: све док кућа или станице за пуњење имају прописану заштиту од пренапона, не би требало бити опасности. Ово се односи и на зидне инсталације за пунејње у кући и на јавне пуњаче.

Према ADAC -у, неоснован је и страх од струјног удара приликом вожње електричним аутомобилом кроз баре. Међутим, ауто-клуб наводи да “не би требало да се возите кроз воду ако не знате колико је дубока”.

Под водом могу плутати предмети које не можете да видите и можете оштетити аутомобил. Такође може доћи до кратког споја стартерског акумулатора од 12 В и тада ће се аутомобил зауставити. Проблем је у томе што стартер батерија од 12 В обично није заштићена од воде, јер мора бити приступачна.

Iznenađujuće lak način da se prevari glad

Преузмите андроид апликацију.