Од прелива за сендвич до састојка омлета, швајцарски сир је омиљен међу многим љубитељима сира. Разликује се од многих других сирева захваљујући својим рупама.
Али зашто тачно швајцарски сир има рупе? Каже се да је угљен-диоксид произведен током производње оно што узрокује рупе у швајцарском сиру, али постоји још једна теорија.
Већина извора тврди да се бактерије стварају током процеса производње.
Због стартера који се користи за прављење сира и температуре на којој се ролнице чувају, временом се развијају бактерије које доводе до појаве мехурића угљен-диоксида. На крају ти мехурићи пукну и то је оно што ствара рупе.
Иако је ово била доминантна теорија, новија наука указује на другачији разлог. Агроскопе, швајцарски пољопривредни институт, верује да сено може изазвати пликове.
Сир направљен у канти у шталама вероватно садржи честице сена. Сено тада изазива структурну слабост у груди где се може накупити гас, што онда ствара рупе.
Рупе од швајцарског сира временом су све ређе. Унапређење технологије и више санитарних метода производње значе мање честица сена у млеку и мање рупа у сиру.
Иако ће и даље имати исти укус, да ли је швајцарски сир заиста швајцарски сир без карактеристичних рупа?
Када поново правите сендвич са швајцарским сиром, обратите пажњу на рупе. Могло би бити мање.
Преузмите андроид апликацију.