Ако често једете суво воће, можда не знате да би га требало опрати пре конзумације. Купили сте га у здравој храни, па претпостављате да је здраво, зар не? Не увек, на њему се могу налазити прљавштина, па чак и микроорганизми који изазивају стомачне проблеме, а једна врста је најопаснија.
Суво воће требало би опрати пре конзумације, осим ако на паковању јасно не пише да је спремно за јело. Посебно ако сте суво воће купили у ринфузу, односно из неког великог паковања или чак кутије су вам „захватили“ сто или двеста грама великом кашиком која се користи и за друге производе.
Да ли је суво воће здраво? На ово питање одговорио је и нутрициониста-лекар Ејми Шапиро.
„Одговор је да. Боље јести воће у било ком облику него га не конзумирати. Такође, пошто се сушено воће кондензује по тежини, оно обезбеђује око 3,5 пута више влакана и хранљивих материја – објашњава Шапиро.
Суво воће је веома богат извор влакана, као и антиоксиданата, посебно полифенола.
Који су недостаци конзумирања сувог воћа?
„Будући да је суво воће концентрисано (вода је уклоњена), долази у малим, густим паковањима која су веома богата шећером и калоријама. Па би ипак требало да припазимо на количину јер може да доведе до повећаног уноса шећера и калорија“, каже нутрициониста.
Истиче се да је најважнији корак при куповини читање етикета хранљивих састојака и спискова осталих састојака, јер много сувог воћа садржи додане шећере у облику сокова, сирупа или чак кристализованог шећера.
Најздравији начин конзумирања сувог воћа
„Препоручујем да се оброци ограниче на једну порцију, исецкате веће комаде сушеног воћа и помешате са орашастим плодовима“, препоручује Шапиро.
Преузмите андроид апликацију.