Авокадо, чиа семенке, спирулина, кељ, гоџи бобице или куркума? Последњих година, такозвана суперхрана је доминантна у причама о здравој исхрани до те мере да нас терају да верујемо да ће чинија асаиа (асаи, хуасаи или азаи на шпанском) за доручак имати готово чудесну дејство на наш организам.
Чим покушамо да се хранимо здраво, једна реч се издваја: суперхрана. Када покушавамо да убацимо новине у наш мени, почињу да се појављују свакакви егзотични састојци, донети, у многим случајевима, са другог краја света.
Међутим, „показало се да или не постоје научни докази о посебним својствима, или се показало да су еквивалентне уобичајеним намирницама. Заправо је важна основна исхране и да је она биљног порекла“, објашњава Јара Перез Хименез, нутрициониста у Савету за научна истраживања. „Сама реч суперхрана је нова, стар је око 10 – 15 година, али у стварности ми концепт суперхране користимо деценијама.“
Иако је термин суперхрана у последње време постао популаран у свакодневном језику, враћајући се у прошлост налазимо многе намирнице којима се приписује благотворно дејство на здравље, без обзира каква је исхрана у целини била.
„Можемо да се сетимо „суперхране“ која је била модерна не тако давно, као што су полен, матични млеч, сојин лецитин, јабуково сирће или – оно што је за мене класичан пример суперхране – мед“, објашњава нутриционисткиња.
Група истраживача са Института за молекуларну и ћелијску биологију биљака (IBMCP)-CSIC, створила је нову биљку која, која користећи гене шафрана, рађа парадајз са високим антиоксидативним капацитетом који помаже у превенцији или контроли болести као што је Алцхајмерова.
Суперхрана и локалне намирнице
Листа свакодневних намирница са подједнако корисним својствима, које се приписују суперхрани, може бити поприлично дуга. Довољно је пратити хранљиве материје у суперхрани да бисте пронашли сличне здраве, локалне и одрживе парњаке.
Када говоримо о гоџи бобицама, на пример, оне су познате по томе што садрже антиоксиданте као што су полифеноли, мање је познато да и друго воће, као што су шљиве, имају исто једињење.
Њихов садржај бета-каротена се такође може надокнадити са 50 г шаргарепе, по нижој цени и на много одрживији начин. Али хранљиве материје у гоџи бобицама нису једине које се лако могу добити из нама лако доступне хране.
„Киноа је храна коју можемо да укључимо у нашу исхрану, а њено главно својство је нам обезбеди протеине и влакна, нешто што можемо да добијемо и из махунарки“, објашњава Перез Хименез. „Такође, хималајска со нам обезбеђује натријум хлорид, све оно што налазимо и у обичној соли. А со је у сваком случају намирница чију потрошњу треба ограничити, било да је у питану обична или хималајска“.
Стога, кад су у питању хранљиви састојци, имамо опцију суперхране и локалне верзије хране са истим хранљивим материјама. Такође међу суперхраном имамо корисне намирнице као што је киноа и нездраве као што је било која со.
„Заиста можемо да добијемо исте хранљиве материје које нам даје суперхрана, и из типичних локалних или медитеранских намирница“, поручују стручњаци.
Преузмите андроид апликацију.