Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је родитељима лакше да васпитавају ћерке или синове? Ево шта су рекли стручњаци

Ако питате родитеље дечака шта је теже одгајати – дечаке или девојчице, без сумње ће вам рећи дечаке. Родитељи девојчица вероватно ће мислити да је лакше одгајати дечаке, али чињеница је да, посебно у данашње време, није лако васпитати дете које год пола.
Фото: Pexels/Arina Krasnikova

Ова тема заинтересовала је и научнике, који су се позабавили тим питањем и дошли до одговора да мозак родитеља који имају дечаке брже стари, те у том смислу изгледа као да је ипак мало теже имати сина.

Студија је спроведена на више од 13.000 родитеља старијих од 50 година, а примећен је бржи когнитивни пад код оних који имају барем једног сина, у поређењу са онима који немају дечака. Такође, они који имају више од једног дечака имају лошије когнитивне способности од оних који имају само ћерке, показало је истраживање које су спровели научници из САД-а и Чешке.

Истине ради, они нису истраживали шта је узрок том когнитивном паду, али сматрају да је можда олакшавајућа околност то што је већа вероватноћа да ћерке брину о својим родитељима када остаре, да им буду емоционална подршка и воде рачуна о њиховом здрављу.

С друге стране, родитељи који имају синове мање су склони томе да имају неке здравије животне навике.

Студија је показала и да су родитељи женске деце касније у животу мање склони томе да пију алкохол, пуше цигарете или конзумирају дрогу, док мајке мушке деце чешће имају проблема са прекомерном тежином.
Брзина когнитивног пада слична је код мајки и очева, а научници наглашавају да је ефекат исти, без обзира на то да ли су деца биолошка или усвојена.

Ипак, резултате ове студије не треба схватити претерано озбиљно јер је дефинитивно да није лако одгајити ни ћерку ни сина. С друге стране, и једно и друго је лепо, а оно што је извесно је да се начин васпитања дечака и девојчица донекле разликује.

Koje namirnice ne treba da konzumirate dok uzimate lekove?

Преузмите андроид апликацију.