Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је поврће са високим садржајем воде заиста здраво?

Поврће са високим садржајем воде познато је по освежавајућем укусу, укусној ароми и хидратантном ефекту.
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Биљна храна богата водом и влакнима оставља осећај ситости, али без надимања, али да ли је поврће са високим садржајем воде довољно за одржавање општег здравља?

Поврће богато водом садржи есенцијалне хранљиве материје. Краставци и целер обезбеђују витамин К, неопходан за здравље костију, и антиоксиданте, док је парадајз богат витамином Ц и ликопеном, моћним антиоксидансом повезаним са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести и рака простате.

Слично томе, зелена салата, која се често сматра поврћем без нутритивне вредности, садржи хранљиве материје као што су фолна киселина и витамини А и Ц, који помажу у функцији ћелија, здрављу вида и функцији имуног система.

Према нутриционистима, спанаћ је једно од најхранљивијих поврћа, са високим нивоом витамина А, Ц и К, као и гвожђа и магнезијума, док генерално највећу нутритивну вредност дају парадајз, тиквице и целер.

Парадајз нуди 30% дневне вредности витамина Ц, уз велику количину ликопена, снажног антиоксиданса који смањује ризик од хроничних болести, а тиквице обезбеђују 40% наших дневних потреба за витаминима А, Б, Ц, калијумом. и магнезијум.

Uz ove 3 cake juneće meso neće biti žilavo, već sočno

Преузмите андроид апликацију.