Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли je одбијање кумства велики грех?

Приликом избора куме или кума за своје дете, или за себе материјална корист не би требало да буде на првом месту.
Фото: Pixabay/DtheDelinquent

Грубо је одбити кумство, тако многи мисле. У пракси, 80 % људи неће одбити кумство, али то морање није утемељено нигде у православљу. Наиме, уколико човек осећа да материјално и духовно не може да испрати све, онда треба да се захвали и пристојно одбије. 

Постоји неколико разлога зашто би то требало да буде сасвим нормална појава због које не треба да се стидимо или да нам било ко замери одбијањем.

Звали су вас даљи познаници са којима нисте у контакту или ‘бивши’ пријатељи које нисте видели годинама и желе да им кумујете на венчању или да им крстите дете.

Људи који су се нашли у тој ситуацији знају колико је то непријатно. Многи ће пристати на ову улогу из осећаја дужности, и да не би горели на ломачи, али у ствари не би требало.

Ваше је право да одбијете кумство ако сте свесни да се то од вас не тражи из правих разлога или уопште нисте блиски са људима који желе да им кумујете.

Јасно дефинишите разлог одбијања

Ако вас је шеф одмах обавестио да не можете добити слободно на дан венчања, крштења обавестите своје пријатеље на време. Ако из било ког разлога не можете да прихватите кумство, одбијте га што пре, посебно у ситуацијама када то траже људи са којима нисте били у контакту годинама, или сматрате да се њихова жеља за кумством своди само на новац.

Одмах питајте шта се од вас очекује

Највећи проблеми са прихватањем кумова су они финансијске природе. Иако ваши пријатељи можда уопште не очекују новац, поклоне или финансијску помоћ од вас, и даље ћете се осећати обавезним и то ће на вас вршити притисак. Међутим, када искрено кажете пријатељима да нисте финансијски у могућности да прихватите понуду, а они вам дају до знања да новац уопште није битан, размислите да их ипак не одбијете.

Добро размисли о значењу улоге кума

Ту улогу ипак треба резервисати за блиске људе. Данас су значења појединих улога кумова углавном изгубљена, сведена на симболичку или материјалну вредност. Не заборавите да је њихова стварна вредност и даље много већа. Тако би кума требало да игра важну улогу у васпитању свог кумчета и да му буде духовни вођа на том путу.

Обратите пажњу на идеолошке вредности

Они би требало да буду главни фактор прихватања. Ако годинама нисте практичан верник или ако се више не идентификујете са црквом, нема смисла да пристајете на улогу куме или венчане особе у црквеном венчању, јер се тиме занемарује духовни аспект те улоге.

И на крају, запамтите оно најважније

Прави пријатељи не очекују од вас раскошне поклоне, није их брига колико и да ли сте новца ставили у коверту, није их брига за златни ланчић који купујете њиховом детету за крштење. Тражиће од вас да кумујете из правих разлога, зато што вас воле и не желе никог другог поред себе у важним тренуцима свог живота.

Danas počeo Božićni post: Koje su prednosti posta?

Преузмите андроид апликацију.