Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Нова Детелинара је у ствари – Стара Детелинара? Грађани различитих мишљења

Једна од великих дилема за оне који дођу у Нови Сад јесу границе градска насеља. Највећа од свих дилема јесте питање Старе и Нове Детелинаре.
Фото: Градске инфо

Главни проблем за кварт Детелинаре нису границе него назив. Шта је старије – Нова или Стара Детелинара и да ли је Стара уствари Нова Детелинара?

Иако делује збуњујуће, наиме постоје две приче по којима се мере Стара и Нова Детелинара. Једна од њих прати становнике овог кварта, а друга прати урбанистички план.

Наиме према становницима Детелинаре Стара Дртелинара се простире између насеља Нова Детелинара, Ново Насеље и Авијатичарско насеље, односно између улица Булевар Европе, Корнелија Станковића, Руменачке улице и улице Облачића Рада. Нова Детелианра према истој подели смештена је насупрот ове четврти, између насеља коју становници сматрају за Стару Детелинару, Сајмишта, Банатића и Новог Насеља, односно између улица Корнелија Станковића, Руменачке, Бранка Бхајића и Булевара Европе.

Према истој подели назив Стара Детелинара био би намењен делу који је удаљенији од града, док би Нова Детелинара била ближа центра града. Највећу нелогичност чини то да би према овом схватању Стара Детелинара – она која је старија, била удаљенија од центра.

Према урбанистичком плану, Стара Детелинара настала је у 20. веку на месту које данас становници Детелинаре зову Нова Детелинара. Почетком 20. века на овом подручју додељене су куће претежно пољопривредницима. Тадашњи изглед Детелинаре чиниле куће и пољопривредне парцеле. Нова Детелинара настала је у другој половини 20. века на месту које становници зову Стара Детелинара. Она се пружала као и данас, од улице Корнелија Станковића до улице Облачића Рада.

Фото: Градске инфо

Збрка коју данас не разазнају ни житељи Детелинаре који овде живе и по неколико деценија, настала је због изградње нових стамбених јединица које су се почеле градити на делу који је од раније био познат под називом Стара Детелинара, а који данас становници Новог Сада називају Нова Детелинара.

Верује се да је управо изградњом нових зграда и добијања модернијег изгледа Стара Детелинара постала Нова Детелинара, а некада Нова Детелинара, која је задржала стари изглед постала Стара Детелинара.

Monumentalno zdanje u kojem su se obrazovale mnoge generacije Novosađana (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.