Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је неопходно опрати пиринач пре кувања

Једна од уобичајених дилема приликом кувања пиринча јесте да ли га опрати пре кувања, а стручњаци објашњавају најбољи начин.
Фото: Pixabay/ FidesP

Наиме, пиринач се пере првенствено да би се испрао вишак скроба са његове површине. Ако овај скроб остане, може доћи до лепљивије и наборане текстуре.

Ово није пожељно код неких врста пиринча, на пример приликом кувања пиринча за салату, пржени пиринач или као прилог.

Поред скроба, прањем се могу испрати и нечистоће, прашина, ситно камење или остаци обраде, посебно ако је у питању мање прерађени пиринач или пиринач купљен на велико.

Стога се препоручује испирање пиринча пре кувања, обично док вода не постане потпуно бистра, што значи да је већина скроба уклоњена.

С друге стране, скроб је пожељан у неким јелима. Ако правите рижото или суши, скроб је оно што везује састојке. У тим случајевима, пиринач не треба кувати, већ га оставити да током кувања ослободи свој скроб.

Такође, инстант пиринач или онај који долази у кесама за кување често је већ обрађен и чист, тако да га не морате нужно прати, али неће шкодити ако то урадите.

Ни шећер, а ни млеко: Овај састојак мења укус кафе из корена

Преузмите андроид апликацију.