Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је могуће конзумирати превише кофеина?

Многи људи не могу или барем мисле да не могу да функционишу без јутарње кафе или редовне дозе кофеина. Кафа даје енергију и буди вас, али да ли је заиста безбедно пити кафу у превеликим количинама?
Фото: Pixabay/Engin_Akyurt

Кофеин вам може дати толико жељени подстицај, али лако можете претерати. Стручњаци истичу да је реч о стимулансу који може да утиче на организам на више начина. Најсигурније је одмерити користи и ризике, али још увек има превише кофеина у дану.

Колико се кофеина дневно препоручује?

Ово је одлука коју треба донети појединачно. Кофеин треба да избегавају труднице, деца, особе које примају терапију против анксиозности, као и особе са високим крвним притиском и срчаним обољењима. Ако не припадате ниједној од наведених група, онда је најбоље да кофеин конзумирате у умереним количинама.

Ово су нека правила. Здраве одрасле особе не би требало да конзумирају више од 400 мг кофеина дневно. Ово је отприлике 2,5 дцл кафе или десет лименки кока коле. Тинејџери би требало додатно да ограниче унос на мање од 100 мг кафе дневно.

Шта се дешава ако попијете превише кофеина?

Кофеин може бити добар помоћник, али шта ако претерујете?

Ово су последице које можете очекивати:

Несаница

Људи који имају проблема са спавањем не би требало да пију напитке са кофеином поподне и увече.

Анксиозност

Кофеин утиче на централни нервни систем, због чега се неки људи осећају нервозно и узнемирено. Ово можете избећи смањењем уноса кофеина.

Лупање срца

Кофеин погоршава палпитације и може довести до непријатних стања која на срећу нису опасна по живот.

Дехидрација

И не заборавите да је кофеин диуретик, што значи да ће вас натерати да више уринирате. Зато не смете заборавити да пијете воду како бисте избегли дехидрацију.

Висок крвни притисак

Кофеин убрзава рад срца и подиже крвни притисак, што може бити фатално за људе који већ пате од ових проблема.

Горушица и болови у стомаку

Кофеин стимулише желудачну киселину и може изазвати жгаравицу. Превише кофеина, с друге стране, изазива разне стомачне проблеме. На крају, иако кофеин није најсрећнији избор, није ни најгори. Али, као и са многим другим стварима у животу – требало би да буде умерено, а ако приметите да се неки здравствени проблеми јављају чешће, проверите ситуацију код свог лекара.

Istraživanje: Viši nivo kofeina u krvi smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti

 

Преузмите андроид апликацију.