Почетна > Србија
Бизнис Србија

Да ли је клима обавезна у такси возилима и има ли казне за оне који возе без ње

Мало ко зна да су таксисти обавезни да укључе климу када је температура изнад 25 степени и да је искључују само ако путнику смета. Међутим, и по највећој врућини таксисти чешће отварају прозоре. Очигледно, не плаше се промаје, а изгледа ни путници. До сада је за неукључивање климе пријављен само један таксиста.
Фото: Градске инфо

Тридесет и више степени. Тешко је бити напољу, а камоли у колима без климе. Такав изазов имали су многи у такси возилима, мада из такси удружења тврде да су то ретки случајеви.
„Верујем да има таквих случајева, да има колега којима се клима поквари од интензивног коришћења“, каже Саша Кнежевић, потпредседник Уговорне привредне такси коморе Србије.

Према прописима, такси возила морају да имају климу и таксиста мора да је укључи ако странка то тражи. Међутим, било је ситуација када су неки таксисти то одбијали, а уместо тога отварали прозоре.

„Некада нису биле климе па смо носили пешкире, али сада ја укључујем нон-стоп кад су овако температуре од 28, 29 степени па надаље без климе се не може радити“, наводи Милан Јоксимовић, таксиста.

Казне постоје. Ако возило нема клима-уређај таксиста плаћа 40.000 динара, а када не укључи климу 20.000 динара.

„Када су велике врућине климе су углавном укључене и кола су већ припремљена да приме странку јер се и ми ту возимо, било би нам неиздрживо“, истиче Кнежевић.

Од фебруара такси услуге су скупље 20 одсто. Ипак, некима то није довољно, па посебно наплаћују укључивање климе. То је незаконито, па самим тим никакви аргументи нису оправдани па ни тај да је потрошња горива већа када је клима укључена.

„Тих 100, 200 динара у животу мене неће да извади што ће да повећа потрошњу горива“, поручује Јоксимовић.

Из Секретаријата за инспекцијске послове рекли су нам да су од почетка године примили само једну пријаву путника због неукључивања климе и да је таксиста кажњен са 20.000 динара.

Na graničnom prelazu Horgoš teretnjaci čekaju 4 sata

Преузмите андроид апликацију.