Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је хлеб кривац за вишак килограма?

Хлеб је многима омиљена храна и тешко је замислити оброк без њега, али је познато да утиче на тежину. Често чујемо од људи који су одлучили да смршају да елиминишу хлеб из исхране јер убрзава мршављење.
Фото: unsplash
Шта се заиста дешава у телу када избацимо хлеб из исхране?
Губитак тежине узрокован задржавањем воде у телу

Хлеб је пун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање ће утицати на организам и довести до мршављења. Међутим, не ради се о брзом губитку тежине, већ о нестанку воде која се накупља у телу. Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу задржава и везује у води три до четири пута већу тежину.

Мања потреба за храном

Познато је да угљени хидрати изазивају нагли пораст и скок шећера у крви, који потом нагло пада, а то изазива осећај глади и потребу за храном. Ово је још један разлог зашто хлеб утиче на килограме јер је пун угљених хидрата. То не значи да треба потпуно избацити хлеб из исхране, већ само да празне калорије и бели хлеб замените оним од целих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.

Више енергије и боље варење

Бели хлеб, за разлику од црног или интегралног, не садржи влакна која су веома неопходна за нормално функционисање црева и варење. Таква храна изазива затвор и проблеме са варењем. Након што избаците бели хлеб са јеловника и у свакодневну исхрану уврстите цела зрна, варење почиње нормално и лако да ради.

Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је квалитетна, мозак ради нормално, без потешкоћа, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно, изазивајући осећај малаксалости и умора. А нутрициониси истичу да је важно уносити угљене хидрате у организам у умереним количинама и то је нешто што не смете заборавити. Укључујући ове намирнице у своју исхрану, добићете довољно влакана, гвожђа, фолата и магнезијума, бићете сити и имаћете довољно енергије. Запамтите да ниједна храна није сама по себи лоша, само је важно имати равнотежу и бити умерен.

Kako je Šopska salata dobila ime? Nezaobilazni je deo trpeze, a malo ko zna ko se krije iza njenog imena

Преузмите андроид апликацију.