Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је добро јести сиров спанаћ

Сиров спанаћ је постао популаран избор у смутијима и соковима, али стручњаци упозоравају на потенцијалне опасности његове конзумације у сировом облику.
Фото: Pexels/Polina Tankilevich

Спанаћ је цењен због својих бројних здравствених користи. Са својим интензивно зеленим листовима, богат је есенцијалним витаминима и минералима, промовишући здравље срца, јачање костију и јачање имунитета. Према књизи  „Healing Foods““ ова биљка садржи обиље антиоксидативних флавоноида који се боре против упала и штите од болести срца.

Међутим, иако је спанаћ често присутан у сировом облику у салатама, соковима и смутијима, нутриционисти упозоравају да то није најздравији начин конзумације овог поврћа.

Да ли је безбедно јести сиров спанаћ

Иако има бројне предности, у сировом облику може имати одређене ризике. Према речима Димпле Јангда, ајурведа и стручњака за здравље црева, главни проблем лежи у високој концентрацији оксалата, једињења које је тешко сварљиво и које може изазвати неке здравствене потешкоће.

Шта је оксалат?

Оксалат се везује за калцијум у телу, што може довести до стварања камења у бубрезима и жучној кеси. „Једна чаша сока или смутија од спанаћа садржи 8-10 пута више оксалата него што тело може да обради“, упозорава Јангда.

Ризици коришћења спанаћа у сировом облику

Оксална киселина у спанаћу отежава апсорпцију минерала попут калцијума и гвожђа. Може изазвати пробавне сметње попут надимања, гасова, опстипације, дијареје и синдрома иритабилног црева. Код жена, прекомерна конзумација може довести до проблема у ткивима дојки.

Најбољи начин за припрему спанаћа је…

Најздравији начин припреме спанаћа је кување, попут бланширања или кувања на пари. Овај процес не само да смањује ниво оксалата за 30-87%, већ и повећава доступност хранљивих материја попут гвожђа, бета-каротена, лутеина и витамина.

Према нутриционисти Nmami Agarwal, важно је избегавати прекувавање како би се очувала нутритивна вредност. Уместо сирових смутија и сокова, уживајте у спанаћу кроз супе, кари или као лагано сотирани прилог.

Правилна припрема ове намирнице може осигурати да уживате у његовим бројним здравственим бенефитима, без ризика повезаних са сировим конзумирањем.

Две легенде о спанаћу

Осим легенде о Попају, спанаћ је био инспирација и за друге занимљиве прича и веровања кроз историју, јер се сматрао храном која пружа многе здравствене користи. Ево неколико интересантних чињеница и прича везаних за спанаћ:

Као „суперхрана” у 19. веку

У 19. веку, спанаћ је постао популаран као здрав и хранљив оброк, посебно међу богатим људима. У то време, спанаћ се сматрао „суперхраном“, иако тада нису постојале те модерне дефиниције. Било је познато да спанаћ садржи велике количине гвожђа, па је често препоручиван људима са анемијом. Ова репутација је делимично заснована на грешци у прорачуну у 19. веку, када је научник Густав вон Бунге направио грешку у његовом истраживању гвожђа у спанаћу, погрешно бележећи ниво гвожђа као много виши него што јесте. Ипак, репутација спанаћа као извора гвожђа остала је, иако данас знамо да спанаћ садржи мање гвожђа него што се некада веровало.

Спанаћ у египатској и римској цивилизацији

Спанаћ је био познат и у старом Египту и Риму, где је коришћен не само као храна, већ и у медицинске сврхе. Египћани су спанаћ сматрали храном која побољшава снагу и виталност, а спанаћ је такође био део исхране робова и радника који су градили пирамиде, због својих нутритивних вредности. У старом Риму, спанаћ је био популаран због својих лековитих својстава, и често је био коришћен у биљним лековима за олакшавање пробавних проблема.

Ove namirnice su bogate melatoninom, jedite ih češće

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке