Пре кувања многи људи труде се да оперу сирово месо под млазом воде, мислећи да ће оно на тај начин бити безбедније за употребу. А да ли је то заиста потребно?
Истина је да месо може садржати различите бактерије и вирусе, а то је један од главних разлога зашто многи пре кувања одлуче да га исперу под млазом воде.
Разна истраживања показала су да прање меса обичном водом из славне није толико ефикасно, штавише, тим чином можете нанети месу више штете него користи.
Третирање меса на овај начин може резултирати преношењем патогених вируса с меса на радну површину, као и на друге намирнице у непосредној близини.
Уместо испирања меса под млазом воде, као ефикасније решење показало се коришћење лимунске киселине или белог сирћета јер те течности могу да смање број бактерија, али уз само испирање потребно је обратити пажњу на још неколико ствари.
Чистоћа радних површина је кључна, а приликом испирања меса побрините се да друге намирнице склоните са радне површине у близини судопере.