Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли је боље купити стан на Југовићеву или Салајци и које су цене квадрата?

Југовићево и Салајка су делови града, већином омеђани зградама. Југовићево је насеље које се тренутно гради многоброним стамбеним јединицама, док је Салајка старо насеље у близини центра града.
Фото: Градске инфо

Погледајте паралеле о ценама квадрата, али и погодностима за живот између два новосадска краја, Југовићево и Салајке.


Југовићево се налази поред Салјова, Авијатичарског насеља, Детелинаре, Новог насеља и Ветерничке рампе, омеђено Булеваром војводе Степе, Булеваром Европе и границом према Сајлову и Ветернику.

Фото: Градске инфо

У просеку возилом до центра града са Југовићева треба око 20 минута, зависно од гужве.

Југовићево је насеље познато пре свега по некадашњем војном аеродрому Југовићево и по војној касарни Мајевица. Овај простор је некада био познат по ваздухопловству, војсци, писти, хангарима. Становништво се за живот сконцетрисало пре на неке друге делове. Међутим, од гашења ових безбедносних простора, на Југовићево је почело са интезивнијим изградањама зграда.

У овом насељу тренутно се гради по неколико различитих стамбених јединица. Првобитно за припаднике државне безбедности, а сада све више, и за друге заинтересоване грађане.

Југовићево је последњих неколико година постало привлачан део града, пре свега због мирног живота без гужве, али и изградње новог дела за живот у граду.

Ове године су започети и инфраструктурни радови који укључују изградњу саобраћајних површина, паркинга, осветљења, пешачких стаза, канализационе и водоводне мреже.

Поред тога, ускоро овај крај очекује и изградња нове градске топлане у делу који се назива Мајевица.

У овом делу још увек не постоје вртић и школа, али се налазе у непосредној близини, на Новом насељу и Детелинари.

Сходно изградњи више стамбених комплекса на насељу Југовићево, могла би се очекивати и скорија изградања вртића која би засигурно олакшала живот становницима овог кварта.

Градско зеленило је већ покренуло бројне акције како би овај кварт озеленило и додатно побољшало за становање.

На Булевару војводе Степе смештени су објекти, како пословни тако и трговински, што овај булевар не чини само границом два кварта, већ и прометним и урбанијим делом.


Салајка се налази између градских насеља Подбара, Стари град, Роткварија, Банатић, али и Индустријске зоне и канала ДТД, односно омеђена је двема великим улицама – Кисачком и Темеринском, као и каналом ДТД на самом северу.

Фото: Градске инфо

У просеку возилом до центра града од Салајке треба око 10 минута, зависно од гужве.

У овом делу налази се и велики број кућа, али и зграда.

Баш као ни Југовићево, овај крај нема државни вртић, али зато има две школе. Једну основну и једну средњу – Основна школа „Вук Караџић“ и Техничка школа „Павле Савић“.

Поред тога, Салајка има и велики број приватних вртића и школа.

Оно што представља велику предност живота у овом делу града јесте Темеринска пијаца која се налази овде. Једна од најпознатијих новосадских пијаца популарна је широм Новог Сада.

За оазу овог краја житељи Салајке издвајају Канал ДТД.

Баш као и Југовићево, овај крај има велики број пословних простора у које су се сместили неке од највећих компанија у Новом Саду.


Цене квадрата:

Цене квадрата варирају зависно од собности стана, али и од локације. Што је већи стан и више просторија у њему, цена квадрата је мања.

Квадрат једноипособног, двособног, трособног и четворособног стана је генерално већи у кварту Салајка у односу на Југовићево, пре свега због бољег положаја у односу на центар, али тренутно боље инфраструктуре и већ постојећих институција.

Треба напоменути да се станови мале квадратуре слабо проналазе на Југовићеву, јер су плански прављени углавном за породице, с тога поређење некрентнина између ова два краја почиње тек са једнособним станом.

ЈЕДНОСОБАН:
Југовићево цена квадрата од 1750 до 1900 евра
Салајка цена квадрата од 1860 до 2570 евра

ЈЕДНОИПОСОБАН:
Југовићево цена квадрата од 1840 до 1980 евра
Салајка цена квадрата од 2230 до 3150 евра

ДВОСОБАН:
Југовићево цена квадрата од 1950 до 2500 евра
Салајка цена квадрата од 1970 до 2710 евра

ТРОСОБАН:
Југовићево цена квадрата од 1680 до 2140 евра
Салајка цена квадрата од 1960 до 2530 евра

ЧЕТВОРОСОБАН:
Југовићево цена квадрата од 1760 до 2670 евра
Салајка цена квадрата од 1690 до 2780 евра


Da li je bolje kupiti stan na Banatiću ili Rotkvariji i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.